středa 5. srpna 2020

Topný faktor tepelného čerpadla vzduchvoda

Topný faktor COP - účinnost tepelného čerpadla. Základním parametrem tepelných čerpadel je topný faktor (COP – Coefficient of Performance). Toto bezrozměrové číslo vypovídá o „účinnosti“ tepelného čerpadla.


Jedná se o teoretický poměr mezi vyrobeným teplem a spotřebovanou elektrickou energií. Průměrný topný faktor systému tepelného čerpadla vzduch-voda v celé topné sezóně se příliš neliší od systému čerpadla země-voda.

Je to dáno tím, že na začátku a na konci topné sezóny je vzduch teplejší než zem. Ten je ukazatelem účinnosti tepelného čerpadla. Jednoduše řečeno, je to poměr mezi získanou tepelnou energií a spotřebovanou energií tepelným.


Je topný faktor tepelného čerpadla (COP) důležitý? Každý budoucí uživatel tepelného čerpadla se žene hlavně vysokým COP, obvykle vůbec nebere v úvahu ostatní faktory, které výrazným způsobem ovlivňují tzv. Princip tepelného čerpadla je sice znám více než sto let, ale většího rozmachu u nás zaznamenává až v posledních zhruba deseti letech.


Základním sledovaným parametrem byl sezónní topný faktor SPF popisující účinnost systému tepelného čerpadla v reálných podmínkách během jednoho roku.

V takovém případě se SPF stanoví jako poměr tepelné energie vyrobené tepelným čerpadlem a elektrokotlem na jedné straně a odpovídající spotřeby elektrické energie na straně druhé. Vzhledem k tomu, že pro provoz tepelného čerpadla je zajímavý pouze meziroční topný faktor , tak pro tepelná čerpadla vzduch-voda je důležité znát informaci o průměrné venkovní teplotě topného období v místě provozu tepelného čerpadla. Co udává topný faktor tepelného čerpadla ? Pokud mám kW příkon, čerpadlo vyrobí až kW tepla při topném faktoru 4. Vzduch – voda , venkovní kompakt je moderní, jednoduchý a funkční. Výkon tohoto tepelného čerpadla v tomto domě je 6W, příkon kompresoru 4W.


Dům, který vytopíte stowattovými. Hranicemi hodnocení je samotná funkční jednotka tepelného čerpadla. V průběhu roku se provozní podmínky mění a tím se mění i topný faktor.


Skutečný celoroční průměrný topný faktor lze zjistit měřením dodané a odebrané energie. Dosahovať topný faktor pri 7°C a výstupnej teplote vykurovacej vody 35°C je rozdiel ako dosahovať ten istý topný faktor pri -2°C a tej istej teplote výstupnej vody. Pri výbere správneho výkonu tepelného čerpadla je dôležité vedieť tepelné straty budovy, nie je vhodné tepelné čerpadlo predimenzovať, alebo naopak poddimenzovať. Jaký topný faktor mají tepelná čerpadla HOTJET?


Boj” o topný faktor (TF) má význam u drahých čerpadel, kde každá jeho desetinka může rozhodovat o ekonomické návratnosti vložené investice. Jeho význam však není zdaleka takový, jaký se mu přisuzuje. V okolním vzduchu je obsaženo relativně velké množství tepla.

Vzhledem k nízké teplotní hladině ho však nelze zcela přímo využít pro vytápění nebo ohřev vody v objektu. Musíme ho přivést na vyšší teplotu. Tepelné čerpadlo to umí a to za použití chladiva s nízkým bodem varu.


T epelné čerpadlo vzduch-voda odebírá teplo ze vzduchu a vytápí klasický topný systém ve formě radiátorů, či podlahového topení. Poradíme Vám při výběru Na každý dům je vhodné jiné zařízení, poradíme Vám při výběru tepelného čerpadla. Energii získanou při nízké teplotě přečerpají na vyšší a předávají ji do otopné vody.


Elektrická energie je spotřebovávána jen na pohon kompresoru a ventilátoru tepelného čerpadla. Je-li například topný faktor tepelného čerpadla ε = dostaneme na každou spotřebovanou kWh elektrické energie kWh energie tepelné. Důležité je to, že topný faktor s klesající teplotou nízkopotenciálního zdroje také klesá.


Proto je třeba se u výrobců.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky