středa 21. září 2016

Teplovzdušné vytápění princip

Poznejte princip teplovzdušného vytápění. Horkovzdušné krbové vložky a krbová kamna, pracují na principu cirkulace vzduchu v místnosti. Studený vzduch z místnosti (nebo z venkovních prostor) je ohříván prouděním kolem krbu. Tento horký vzduch, je pak rozváděn do jedné, popřípadě do více okolních místností. Předchozí část byla věnována problému, zda do haly potřebujeme vzduchotechniku či zda vystačíme s přirozeným větráním.


Před tím, než začnu popisovat teplovzdušné vytápění a jeho princip , musíme si ujasnit co to vlastně je a jaký vztah má teplovzdušné vytápění a vzduchotechnika.

Pokusím se zde tyto dva. Princip řešení, kdy je do objektu přiváděn teplý vzduch a tím je prostor vytápěn a nebo vzduch cirkuluje a je ohříván v teplovzdušné jednotce. Toto jsou hlavní důvody, proč se teplovzdušné vytápění obytných staveb v našich zemích zatím příliš nerozšířilo.


V zahraničí sa používajú aj plne elektrické agregáty, u nás však momentálne nie sú ekonomicky výhodné, keďže v teplovzdušných systémoch na rozdiel od teplovodných systémov nemôžeme rátať s akumuláciou tepla v médiu. Momentálně je tento způsob vytápění budov považován spolu s kondenzačními plynovými kotly za nejekonomičtější na poli teplovodního vytápění (investice za samotnou kW jednotku bez teplovodní otopné soustavy cca 1tis.). Princip je obdobný jako v případě přímého okruhu, pouze je zde ovládán směšovací ventil. Opět v případě požadavku na vytápění je topná voda uvedena prostřednictvím směšovacího ventilu do směšovacího okruhu. Uvedený popis vysvětluje jednoduchý a základní princip otopné soustavy, která se nejčastěji.


Mezi nimi vzniká vzduchový prostor (teplovzdušný výměník), který je krbovou vložkou ohříván.

V horním plášti krbové vložky jsou umístěné vývody teplého vzduchu. Jimi je teplý vzduch rozváděn do jedné a více místností, záleží. Vytápění hal teplovzdušné. Proud ohřátého vzduchu (jeho zdrojem jsou teplovzdušné soupravy nebo centrální soustředěný rozvod) je směřován při poměrně vysokých rychlostech do oblasti pobytu osob.


Komfortní systém teplovzdušného vytápění a větrání s rekuperací tepla Technické řešení a funkce vzduchotechnického systému Princip moderního a ekonomického systému spočívá v dvouzónovém uspořádání okruhů vzduchotechnických rozvodů v rodinném domě: –primární okruh zajišťuje cirkulační teplovzdušné. Základní princip spočívá v tom, že je část tepla předávána do vody a pomocí rozvodů ústředního vytápění s otopnými tělesy (radiátory, podlahové topení) jsou vytápěny vzdálenější místnosti objektu. V internetových diskusích se dostávám poměrně často k tématu teplovzdušného vytápění obecně a zejména pak k požadavku na projekt teplovzdušného krbu s krbovou vložkou na dřevo.


Vzhledem k tomu, jaké hygienické kompromisy takový způsob vytápění představuje, přestali jsme jako kamnářská firma teplovzdušné krby s rozvodem pomocí ventilátoru nabízet už před. Na stěnách výměníku se tento intenzivně ohřívá, vždyť na povrchu výměníku může teplota dosahovat až 3C. AKU vytápění je systém řešící v rodinných domech teplovzdušné vytápění krbem v podlaze přes krbové vložky nebo teplovzdušná krbová kamna, teplovzdušný výměník, rozvody a ventilátor, nevyžadující akumulační nádrž nebo nádobu.


Ekologické zplynovací kotle na dřevo jsou konstruovány pro spalování dřeva, na principu zplynování s použitím odtahového ventilátoru (S), který odsává spaliny z kotle, nebo s použitím tlačného ventilátoru, který vhání spalovací vzduch do kotle. Vytváříme zdravé prostředí. Příjemné a inspirativní prostředí k bydlení, odpočinku nebo k práci - to je především pocit tepelné pohody a svěžího vzduchu.


Od jiných typů kamen, mají tu výhodu, že je snadněji začleníte do interiéru a to díky obezdění. Obezdění je také možné u kamen typu free flow či v případě, že chceme vytápět více místností. Pro teplovzdušné vytápění se v poslední době doporučují hlavně jednoplášťové vložky.


Teplovzdušné systémy pro teplovzdušné vytápění objektů a klimatizaci. Jsou bezpečnější, obezdívka krbu totiž tvoří druhý plášť.

Místo, kde se ohřívá vzduch, je tedy mnohem větší, a proto je i jeho teplota nižší. U dvouplášťových krbových vložek je důležitá funkce ventilátoru. Mnozí z nás při volbě vytápění v rodinném domku či chalupě dlouho a rozumně zvažují, jak zvolit ten nejlepší způsob.


Takové rozhodnutí totiž významně ovlivní nejen to, kolik peněz budeme spotřebě energií věnovat z rodinného rozpočtu, ale i dopad na naše zdraví.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky