úterý 15. ledna 2019

Topný faktor výpočet

Pokud má jedno tepelné čerpadlo při stejných podmínkách topný faktor a druhé znamená to, že druhé spotřebuje pro svůj provoz o více elektrické energie než první a tudíž jeho provoz je podstatně dražší. Topný faktor se u tepelného čerpadla mění podle podmínek ve kterých pracuje. Když se podíváme na příkla kde za stejných podmínek porovnáme dvě tepelná čerpadla a jedno bude mít například topný faktor a druhé to druhé spotřebuje pro svůj provoz zhruba o třetinu více elektrické energie než první a tudíž jeho provoz bude podstatně dražší.


TČ je totéž co topný faktor vytápěcího systému. Tyto domněnky nejsou správné a silně zkreslují reálné možnosti TČ, což je ke škodě jak tepelným čerpadlům, tak zájemcům o jejich instalaci.

Další definicí faktoru může být poměr tepla předaného teplonosné látce a vynaložené práce. TF v podstatě závisí na teplotě nízkopotenciálního zdroje - čím je teplejší zdroj, tím je vyšší účinnost, čili topný faktor. Nejčastěji se hodnota topného faktoru pohybuje v intervalu až 5. Hodnota topného faktoru závisí na vstupní a výstupní teplotě, typu kompresoru, a dalších okolnostech. U tepelných čerpadel se hodnota topných faktorů nejčastěji pohybuje v poměru mezi dvěma a půl až čtyřmi jednotkami získané energie. Zjednodušeně se dá říci, že se v laboratoři zjistí topný faktor například při teplotě 5°C, z klimatických dat se zjistí kolik hodin za rok tato teplota trvá a následně se vypočte vyrobená a. Energetickou kvalitu samotných tepelných čerpadel jako výrobků mezi sebou může dnes zákazník porovnat dvěma parametry: jmenovitý topný faktor COP a sezónní topný faktor SCOP.


COP je určen pro jeden standardní provozní bo který velmi zhruba odpovídá nejčastějšímu provoznímu stavu.

Chladicí faktor je pro dané teploty a pro Carnotův oběh nejvyšší možný a nezávislý na druhu obíhající látky. Minimální topný faktor TČ minimální topný faktor tepelného čerpadla pro nahrazení primárního paliva (včetně ztrát akumulace) plynový kotelh k = 0. Provozní topný faktor je u solidních prodejců brán pro výpočet návratnosti investice. Se snižující se teplotou venkovního vzduchu však klesá topný výkon a tedy i topný faktor (účinnost).


Tepelná čerpadla jsou proto doplněna druhým zdrojem tepla. Při rozhodování o tom, jaké tepelné čerpadlo si pořídíme, je nutné zvážit vedle jiného také výkon a topný faktor tepelného čerpadla. Pomůcka pro orientační výpočet úspor emisí oxidu uhličitého dosažených změnou druhu paliva nebo sníženou spotřebou paliva. Odkaz na vyhlášky s podrobnou metodikou výpočtu.


Ilustrační foto Pro orientační výpočet úspor emisí oxidu uhličitého dosažených změnou druhu paliva nebo sníženou spotřebou paliva lze použít údaje z připojené tabulky. Obrácený carnotův cyklus, chladicí a topný faktor. Výpočet obráceného Carnotova cyklu tj. Rosný bod je teplota, při které je vzduch maximálně nasycen vodními parami a již nedokáže více vodních par absorbovat.


Jinak řečeno, relativní vlhkost vzduchu dosahuje 1 , a jakmile je této hodnoty dosaženo, vzduch již není schopen přijmout více vodní páry a nastává proces kondenzace, kdy vodní pára přechází do kapalného skupenství v podobě vodních kapek. Odběr tepla ze spodní vody patří k nejproblematičtějším systémům. Na jedné straně nabízí zdroj tepla o relativně vysoké teplotě - °C (průměrně se uvažuje °C na vstupu do čerpadla), což znamená po celý rok příznivý topný faktor čerpadla, na druhé straně je toto řešení spojeno s některými riziky.


Retenční faktor závisí na konkrétní vyvíjecí soustavě, na povaze látky ale i na dalších faktorech (např. na teplotě, množství nanesené látky).

Připravili jsme pro Vás kalkulátor pro výpočet nákladů na vytápění. Náklady na topení lze snížit i používáním tepelného čerpadla. Tento kalkulátor Vám může pomoci při rozhodnutí, zda tepelné čerpadlo pořídit a využívat pro ekologické vytápění. Inspirujte se na našich stránkách. Vyjadřuje poměr dodaného tepla k množství spotřebované energie.


Závisí na vstupní a výstupní teplotě, typu kompresoru a dalších faktorech. Podává informaci o efektivitě tepelného čerpadla. Faktor emisií oxidu uhličitého systému centralizovaného zásobovania teplom vyjadrený v kilogramoch na kilowatthodinu sa vypočíta podľa prvého bodu nahradením združeného faktora primárnej energie paliva a združeného faktora primárnej energie elektriny faktorom emisií f COpodľa tabuľky. Uvádí sezónní chladicí faktor (SEER) a sezónní topný faktor (SCOP). Místo hodinové spotřeby energie uvádí roční spotřebu energie, která je více vypovídající.


Uvádí hlučnost pro vnitřní i venkovní jednotku (ta je zpravidla vyšší, ale to vás nemusí tolik trápit).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky