pátek 15. června 2018

Inertní plyn dusík

Pojem inertní plyn je závislý na kontextu, protože například některé vzácné plyny mohou být za určitých podmínek přinuceny k reakci. N Ar ve vzduchu) a kvůli jejich nízké ceně na trhu. Za laboratorní teploty reaguje pouze s lithiem a hořčíkem.


Za vysokých teplot se však dusík slučuje s většinou prvků – např. Kyslík má valenčních elektronů, z toho dva nepárové. Proto jeho dva atomy vytvoří dvojnou vazbu.

Proto vytvoří trojnou vazbu. Inertní (netečný) plyn je málo reaktivní plyn , alespoň za běžných podmínek. Dusík má elektronů, z toho nepárové. K roztržení vazeb v nolekule Nje třeba bez použití katalyzátoru.


Plyn je velmi inertní , pro který se nazýval azote, který je přeložen z francouzštiny jako bez života. Latinským názvem je dusík , to znamená porodit dusičnan. Jeho obsah v humusu a zemské kůře, mnoho vědců.


Není toxický ani jinak nebezpečný.

Tato trojná vazba má za následek jeho nízkou reaktivitu. Atmosféra obsahuje cca dusíku, 2 kyslíku. Kyslík a dusík leží v periodické soustavě prvků vedle sebe, jejich fyzikální vlastnosti jsou velmi podobné. Používá se jako náplň bombiček sloužících pro přípravu šlehačky, dříve se používal v lékařství jako anestetikum (rajský plyn ). Oxid dusnatý NO (b. t. -16°C, b. v. -15°C) je bezbarvý, ve vodě nerozpustný plyn. Vzhledem k lichému počtu elektronů v molekule je paramagnetický, tendence k dimerizaci je malá a. Inertní plyny jsou plynné látky, které nejsou hořlavé a hoření nepodporující.


Mohou se také používat v kapalném skupenství nebo ve formě pevného aerosolu. Dopravují se a skladují buď ve stlačeném. Reaktivita: za běžných podmínek inertní plyn (nereaktivní). Při kontaktu kapalného dusíku s koncentrovaným kyslíkem může vybuchovat, reaguje s vápníkem, lithiem, stronciem, bariem a mnoha dalšími kovy – reakce jsou silně exotermické (uvolňující velké množství tepla). Molekulový dusík je velmi málo reaktivní, protože jeho molekuly jsou tvořeny dvěma atomy vzájemně vázanými velice pevnou trojnou vazbou, která je příčinnou jeho malé reaktivity.


Je tedy velmi stabilní a štěpí se až za. Argon (Ar) je inertní plyn , který je více narkotický než dusík , takže je není obecně vhodný jako potápění dýchat plyn. Argox se používá pro dekompresi výzkumu. To je někdy používán pro suchý oblek inflaci potápěči jehož primární dýchací plyn je helium-base protože argonu je dobrými tepelně izolačními.


Samostatný atom dusíku je nestálý.

Chybí mu tři elektrony, aby plně zaplnil vnější vrstvu elektronů. V generátoru dusíku je zabudován vzduchový kompresor bez oleje. Velmi levné řešení pro malé pivovary - dusík je užitečný jako inertní tlakový plyn (pro přepravu produktu mezi tlakovými nádobami nebo do dávkovacího zařízení v hospodě) místo nákladného CO2u. Výběr optimálního ochranného plynu se orientuje hlavně podle chemického složení a tloušťky materiálu, stavu jeho povrchu, stupně mechanizace svařování a pracovní polohy.


Kysličník uhličitý je inertní plyn , který zamezuje oxidaci piva. Barevné značení je předepsáno pouze pro horní zaoblenou část lahve. Pokud je normou vyžadováno označení dvěma barvami (např. směsi plynů pro me-dicinální použití), je toto označení provedeno pruhy na horní zaoblené části.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky