úterý 1. října 2019

Jednoduché základové poměry

Jednoduché základové poměry Složité základové poměry Nenáročnékonstrukce 1. GK –zanedbatelné riziko 2. V případě, že si budete zakládat rodinný dům, budete ve většině případů moci volit jednoduchý způsob založení na základové pasy. Náročné konstrukce dle 2. V případě složitějších základových podmínek, neúnosné půdy nebo větší stavby, budete muset využít i jiný typ založení.

Pro běžný rodinný dům nebude nutné vrtat piloty, ale budete využívat. Podzemní voda neovlivňuje uspořádání objektů a návrh jejich konstrukce. Zakládání staveb je obor, který se zabývá návrhem a posouzením základové konstrukce objektu. Z inženýrsko geologického průzkumu tedy získáváme představu o geomorfologických, hydrogeologických a geodynamické poměrech v místě výstavby. Stavba základové desky svépomocí bývá pro laiky zátěžový úkol číslo jedna.


Základové poměry lze kvalifikovat jako jednoduché. Je třeba se dobře připravit a neudělat chybu, která by vás mohla stát mnoho investovaných peněz a času. V tomto článku jsem si pro Vás připravil postup, jak začít s výstavbou rodinného domu - a to se základy.

PRAVIDLA – Významové poměry mezi větami hlavními Určování správných významových poměrů mezi větami hlavními je poměrně jednoduché , ale přesto v něm dělá spoustu lidí chyby. Dále bylo provedeno geodetické zaměření pozemku a zdokumentovány polohové i výškové poměry stavebního pozemku a jeho okolí, které tvoří samostatnou přílohu. Stejné platí i pro základové poměry s úplně nepropustnou zeminou, kde hrozí vznik vany s hromaděním povrchové vody bez možnosti odtečení. GK SEDÁNÍ ZÁKLADOVÉ PŮDY.


Oba tyto základové poměry mají jednu z nejnižších únosností. Geotechnické kategorie (dle EC7): 1. Situace se pak standardně řeší tak, že základ domu musí být tak hluboký, aby se opíral o pevné podloží pod těmito nespolehlivými vrstvami. Tento faktor platí především u staveb s více než jedním podlažím. Na obrázku jsou schématicky znázorněny délky základů u vícepodlažní jednoduché budovy.


Hladina podzemní vody neovlivňuje stabilitu konstrukce, mocnost vrstev je přibližně stejná. Pod celým objektem se nachází zemina s označením GGW – štěrk dobře zrněný. Rovinatý terén – sklon max. F soudržná zemina, základová spára nad hladinou spodní vody.


Pokud výpočet pro protiradonovou izolaci prokáže vyšší nároky, bude izolace po dohodě provedena v souladu s navrženým řešením. Ze zeměpisu už znáte měřítko mapy. Je-li na mapě údaj např.


Pro všechny geologické poměry , jednoduché , složité, ale třeba i na poddolovaném, sesuvném území či na území s vysokou hladinou podzemní vody, disponujeme širokou škálou technologií speciálního zakládání pro hlubinné založení stavby, jako např.

Podle umístění a konstrukce domu je možné vybírat z několika možností jejího založení. Nesmíme však podcenit půdu, na které budoucí stavba vyroste. Už pi nesplnř ění jednoho z tchto kritérií je založení stavby již ě složitější, zvláště tvoří-li základovou půdu horniny neúnosné a silně stlačitelné. Okna budou hliníková opatřená dvojskly, vrata výsuvná. Pro střechu platí UN=024Wm2K.


V kancelářích a sociálním zázemí se použije minerální podhled. Veškeré nosné konstrukce jsou navrženy s ohledem na výsledky geo. Při samostatné konstrukci po dlouhou dobujsou určeny poměry betonu k základům. Voda se nalije jednotlivě. Pokud je bednění silně zesíleno, pak pro lepší penetraci do rámu se beton stává plastičtějším, pokud ne, pak.


Vykopeme základové patky do nezámrzné hloubky cca 90cm od přilehlého terénu. Protože budeme patky betonovat do výšky, která je již nad terénem, musíme si připravit bednění, které nám ohraničí prostor betonáže. Horní hranu bednění zarovnejte s konečnou výškou patky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky