čtvrtek 19. května 2016

Ochrana žlabu před listím

Systém odvodnění střech z titanzinku. Ochrana žlabu před listím délky metry. Nezřídka se setkáváme s klempíři, kteří jsou vystaveni kritice ze strany investorů za nekvalitně odvedenou práci v rámci montáže okapových systémů. Starat se nemusíte ani o následné čištění.


Po podzimní péči by měla následovat příprava okapů na zimu.

Svou funkci nachází i při ochraně keřů a stromů před poškozením zvířaty (srnami, psy, apod.) nebo jako ochrana proti sněhovým závějím. Zábrany můžete nalézt ve více barvách. Před mrazem je také třeba chránit i mnohé okrasné dřeviny.


Půdu pod nimi zakryjeme listím či mulčí. Ideální je listí bukové, které déle tleje a odpuzuje vodu, použít však můžeme třeba i větvičky smrku či jedle. Mřížka slouží jako ochrana okapů před znečištěním padajícím listím. Zabraňuje tak zanášení okapů a jejich následné korozi během zimního období.


Součástí balení je spojek (úchytek) pro připevnění na standardní okapový žlab.

Přetékající srážková voda ušpiní fasády a může způsobit tvorbu plísní v místnostech. Jak se vyhnout únavnému a nebezpečnému čištění okapu? Nejběžnějšími opatřeními proti zanášení okapů především listím a organickými mechanickými nečistotami je ochranná mřížka na žlaby – nejčastěji z tahokovu nebo děrovaného. Nekvalitní klempířská práce nebo nedostatečná ochrana před spadaným listím ? Sarei mřížka na ochranu před listím pro střešní okapy chrání střešní okap před ucpáním listím a jinými nežádoucími usazeninami a preventivně tak zamezuje vzniku drahých nákladů na údržbu.


Díky možnosti přizpůsobení lze tuto mřížku na ochranu před listím univerzálně použít a instalovat na tvrdý podklad. Před sněhem a ledem můžete použít systém speciálních úchytů žlabů, které celý okap zpevní. Dokonalejší řešení nabízí zkombinovat zpevňující úchyt žlabu se zdvojenými háky. Druhou možnost nabízí zapuštění okapového systému pod úroveň dráhy sněhu, který padá ze střechy.


Před vymrznutím je třeba chránit pampovu trávu (Cortaderia selloana). Na zimu odstraníme pouze květenství, nikoli však trsy, které chrání kořenový bal před námrazou. Všechny listy svážeme do pevného snopu a trs zakryjeme suchým listím nebo chvojím, následně přikryjeme plechovou či plastovou stříškou.


Meruňka ochrana stromků před okusem – pletivem, latěmi, plastovým obalem. Slíva ochrana stromků před okusem – pletivem, latěmi, plastovým obalem. Ořešák ochrana před okusem, likvidace listů napadených antraknózou.


Rybíz mulčování půdy pod keři, ochrana před okusem zvěří.

Angrešt mulčování půdy pod keři. Odvodňovací systém, kterou si můžete prohlédnout zde. Abychom venkovní hortenzie ochránili před mrazem, musíme je zakrýt listím poměrně vysoko nad zem. Keř je ovšem nutné listím prosypat, nestačí je jen nahrnout okolo.


Sníh je pro zahradu požehnání, není nic horšího než holomrazy. Pokud jste přípravu na zimní období na své zahradě podcenili, pořád máte šanci to napravit. Také není problém rostliny obejít a namrzající těžký sníh preventivně sklepat. A ty choulostivější kusy dodatečně obalit kvůli ochraně před mrazem. Před zimou tedy neutíkají jen lidé, ale také rostliny.


Je nutné jim na zimu najít teplejší místo, které jim pokud možno bude vyhovovat i světelně. To je přes zimu nejhorší, světla je málo, navíc míváme malá okna zakrytá záclonami nebo jsou situovaná na nepříliš vhodnou stranu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky