pondělí 14. srpna 2017

Množství odpařené vody z bazénu

V bazénové hale nebo ve strojovně bazénu by měl být osazen odvlhčovač vzduchu. Množství odpařené vody je závislé na teplotě vody v bazénu , vlhkosti vzduchu a rychlosti větru nad bazénem. Ztrátě vody odpařováním, a tím i zvyšování vlhkosti v okolí bazénu lze ale trochu zamezit i maličkostmi, například zakrytím vnitřního bazénu lze ušetřit – procent spotřeby energií. Když je bazén zakrytý, voda se z něj odpařuje o poznání méně, díky tomu se nezvyšuje ani vlhkost v místnosti.


Ceny jsou orientační a mohou se měnit s velikostí bazénu ( množství vody , doba čerpání, množství výjezdů) a vzdáleností od poskytovatele.

Aby se předešlo problémům, doporučují společnosti napouštět vodu pomalu, vodovodní kohoutky by měly být otevřeny jako při klasickém odběru vody. Někteří výrobci udávají, že je tato úprava vhodná u krytů, které jsou určeny pro pobyt (posezení), ovšem při tak vysoké vzdušné vlhkosti a množství odpařené vody , je posezení v takovémto krytu nepříjemné a zcela určitě nepřinese uživateli žádnou výhodu. Voda z vodorovných částí zastřešení bude odkapávat.


Jak je z grafů zřejmé, největší ztráty tepelné energie jsou v důsledku odpařování vody. Mnohem lépe jde kvantifikovat např. CO 2) pokud bazén dohříváme solárním termickým kolektorem a ne elektřinou - jak to mají např.


Za předpokladu udržování konstantní relativní vlhkosti je tedy účelné volit vyšší teplotu vzduchu, neboť s rostoucí teplotou se snižuje množství odpařené vody a tím nároky na odvlhčování.

Moje představa je, že zadáteplotu vody , teplotu vzduchu, plochu vody a ev. Vodu z bazénu lze vypouštět přímo do toku tehdy, když to povolí správce toku v rámci vodoprávního řízení. Základní podmínkou pro vypouštění bazénové vody do vodoteče je přerušení chlorování alespoň na jeden den před vypuštěním vody. Do toku (podle množství v něm protékající vody ) s velkou.


K vysokému odparu vody a tím i ke ztrátě tepla, nedochází pouze u nezastřešených bazénů, ale také u bazénů zastřešených „kopulí“. Vzduch pod „kopulí“ je nutno větrat, aby se. Jestliže si necháte bazén zastřešit, výrazně tím množství odpařené vody snížíte a zároveň si prodloužíte koupací sezónu a usnadníte péči o bazén. Jak se starat o vodu v bazénu BENEFIT? Nejedná se však o nic složitého a s. Pro stanovení množství odpařené vlhkosti z povrchu hladiny bazénu se používají empirické hodnoty, které lze nalézt v odborné literatuře.


Z nich se pak vypočtou nároky na větrání. Pravidelné používání plachty snižuje množství odpařené vody. To má za následek menší ztráty vody , a tím nižší náklady, protože vodu nebudete muset tak často doplňovat. Postup lze rozdělit do několika kroků.


Po odkrytí bazénu a odklizení plováků, které bránily zamrznutí bazénové vody , nejprve odstraníme nečistoty z bezprostředního okolí bazénu.

Také Středočeské vodárny, a. SVAS) jako každý rok pomáhají svým zákazníkům předcházet problémům při napouštění domovních bazénů a nabízejí možnost na objednávku dodat vodu do bazénu pomocí přistavené cisterny. Připomíná to mluvčí SVAS Lenka Kozlová. Tento způsob plnění bazénů je výhodný hlavně tím, že odpadá zdlouhavé plnění standardní. Při použití solární plachty dochází také k ochraně před nečistotami, neboť zabraňuje dostání se nečistot, hmyzu apod.


Chrání bazénovou vodu před nečistotami (listím, prachem, pylem…) což zvyšuje kvalitu vody. Snižuje množství odpařené vody a ušetří Vám čas a peníze za doplňování bazénu vodou. Dobrý večer,potřeboval bych vypočítat tento příklaprotože si tím nevím rady. V bazénu o délce 50m a šířce 25m je hloubka vody 2m.


Určete množství vody v hektolitrech. Po napuštění (případně dopuštění) vody do bazénu je první krok měření kvality vody , pomohou nám kvalitní testry vody. K měření vody po zimě jsou vhodné testovací proužky 5v zjistíte kompletní informace o vodě v bazénu.


Nejdůležitější je správná hodnota pH. Co se týče objemu vody v bazénu , je důležité ještě vědět, že žádný bazén se nemá nenapouští až po horní okraj, většinou jsou bazény napouštěny do osmdesáti procent své celkové kapacity, takže veškeré výsledky z výše uvedených vzorců ještě musíme vynásobit koeficientem 8. Nyní již dostaneme potřebné množství vody k naplnění bazénu. U velkých bazénů má tento rozdílný objem vody značný vliv na provozní náklady. A rozdíl v množství energie, potřebné pro ohřev vody o 3°C u takového objemu vody , je už významnou položkou nákladů.


S odpařováním vody souvisí negativně také vyšší vlhkost v prostoru a pachy z chemikálií. Jedním z oblíbených způsobů desinfekce bazénové vody je salinace, při níž se pomocí elektrolýzy uvolňuje ze slané vody přírodní chlór, který se účinně vypořádává s bakteriemi, řasami i viry. Výsledkem je křišťálově čistá voda v bazénu , která nedráždí kůži ani oči.


Koncentrace soli je přitom v bazénu. Vyhledávání úniku vody z bazénů. Přesná lokalizace místa úniku vody z bazénu a ztrát vody z bazénového potrubí, jezírek, saun a závlahových systémů Vás uchrání od zbytečného bourání bazénového obkladu stylem pokus - omyl. Přístroj na hledání netěsnosti v bazénu umožňuje zaměření průsaku vody s.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky