středa 30. srpna 2017

Teplotní spád podlahové vytápění

Co nejnižší teplotní spád systému zajišťující rovnoměrnější rozložení teploty v podlaze vyžaduje větší průtočná množství, a tím i vyšší hydraulické ztráty. Maximální délky otopných hadů pevně spjaté s maximální tlakovou ztrátou jsou často zanedbávanou skutečností montážníků, a to především díky úspoře pár set korun na ceně rozdělovače. Teplovodní podlahové vytápění je pro svůj nižší teplotní spád vhodné využít při zapojení s nízkoteplotním zdrojem, jako jsou tepelná čerpadla, kondenzační kotle, solární systémy. Mám teplovodní podlahové topení v novostavbě přízemního rodiného domku typ.


Regulace podlahového vytápění - základní informace, možnosti regulace, cena.

Naproti tomu podlahové topení vyhřívá místnost od podlahy, teplotní spád je tudíž podstatně menší (obvykle se pohybuje do 3°C). Výkon podlahového rozdělovače, kW. Velikost hmotnostního průtoku teplonosného média lze na konkrétní smyčce měnit nastavením regulačního prvku na rozdělovači nebo sběrači podlahového vytápění. Teplotní spád na smyčce je dán množstvím vody (hmotnostním průtokem) který smyčkou protéká. Pro porozumění si s odborníky topenáři, musíme mluvit jejich jazykem.


K čemu je nám to dobré? Nezasvěcený bude asi chvilku tápat.

Samozřejmě, že tehdejší technologie a materiály se nedají srovnávat s těmi dnešními, ale důvody používání podlahového topení byly stejné jako dnes – zejména pohodlí a komfort, které podlahové vytápění zaručuje. Je to celkem důležitý údaj, podle kterého se potom projektuje velikost radiátorů. Z logiky věci vyplývá, že čím má topná voda nižší teplotu, tím menší množství tepla pojme a následně přez radiátory vyzáří do vytápěného prostoru. Radiátory dnes většinou navrhujeme na teplotu vstupní vody okolo 50–°C, podlahové topení obvykle na 30–°C.


Přípravu teplé vody zajistěte samostatným okruhem přímo z tepelného čerpadla (tepelné čerpadlo vyrábí vodu buď pro zásobník TV, nebo pro vytápění , nikdy obojí najednou). Důležitý prvek pro nastavení teplot je rozvaděč podlahového topení, který rozhodně doporučujme kvalitní s průtokoměry, teploměry (integrované) do rozvaděče, kvalitní odvzdušňovače. Tento článek si neklade za úkol porovnávat a vyzdvihovat výhody a nevýhody jednotlivých otopných soustav, ale má odpovědět na otázku, zda je tepelné čerpadlo vhodné i pro soustavy s vyšším teplotním spádem. Jednoduše lze říci, že čím je nižší teplotní spád , tím budou nižší i provozní náklady.


C – teplotní spád pro podlahové , příp. Malé teplotní spády mezi přívodní a zpětnou otopnou vodou jsou vhodné pouze ve vytápěcích soustavách o malém tepelném výkonu. Pokud je otázka směrovaná výhradně k rodinným domům, asi nenajdeme mnoho dalších prostor, kde bych podlahové vytápění přímo nedoporučil.


Je však třeba uvažovat tak, že jakákoli dnešní novostavba musí být v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu, a je tedy prostorem s velice specifickými nároky na potřebu distribuce tepla. Další podobností s konvenčními teplovodními systémy je přenosové medium – voda, distribuovaná pomocí potrubí. Rozdíl teplot ( teplotní spád ) u podlahy a stropu může být u klasických radiátorů až neuvěřitelných 8°C! Teplo rovnoměrně stoupá místností přímo od podlahy.


Obrázek – 2: Teplotní pole ve vytápěném prostoru.

Pro normální pokojovou teplotu připouští němečtí hygienici rychlost proudění od – ( m.s-1). Ideálnímu průběhu teplot se nejvíce blíží podlahové vytápění. U kapilárního vytápění je spád 2-4°C, což je nejnižší hodnota z běžně používaných systémů.


Je by mě zajímalo, kdo dělá návrh (schéma) pokládky trubek na podlahové topení, aby se to někde nezamotalo a nekřížilo? Vodní podlahové vytápění je omezeno pomalým náběhem, nuceným dlouhým oběhem a neschopností okamžité reakce na váš požadavek. V akumulační vrstvě jsou vlivem malé topné plochy značné teplotní rozdíly a chladnější část podlahy konstantně odebírá energii z teplejší části.


Nejvyšší teplota v místnosti je v úrovni podlahy, uživatel má „nohy v teple“ a nepociťuje chlad. Individuální přímočinná regulace okruhů podlahového vytápění Multibox je určen pro regulaci podlahového nebo stěnového vytápění nebo pro kombinaci podlahového vytápění a vytápění otopnými tělesy. Kryt umožňuje korekci montážní pozice v rozsahu 6° na každou stranu.


V budovách s podlahovým vytápěním je podlahový rozdělovač a sběrač, na kterém již mohou být nainstalovány plovákové průtokoměry pro seřízení průtoku jednotlivými okruhy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky