pondělí 11. července 2016

Hrnec na mléčné kvašení

Pokud zeleninu dáváte do sklenice, je potřeba jí něčím zatížit, třeba jinou menší sklenicí s vodou nebo pískem. Nádobu umístěte na místo se stabilní pokojovou teplotou, ne k topení, nebo na sluníčko. Hrnec na kvašení a slinivka. Kvašení patří mezi přirozené způsoby konzervace díky bakteriím mléčného kvašení , které svojí činností umožňují dlouhou uchovatelnost potravin.


Naši předkové nechávali s oblibou kvasit zelí či okurky, které pak mohli konzumovat po celou zimu.

Tehdy si pravděpodobně ani neuvědomovali. Stravujte se tak,jak vaše tělo potřebuje a umí. Kvašená zelenina z kvalitního keramického hrnce na pickles, je to nejpřirozenější a nejzdravější, co můžete svému tělu dát. Oxid uhličitý pomáhá vytvářet a udržovat v kvasící hmotě a na jejím povrchu anaerobní podmínky. Přídavek soli je pro zdárný průběh mléčného kvašení velmi důležitý, protože NaCl ve vhodné koncentraci zabraňuje růstu odkyselujících mikroorganismů a podporuje homofermentativní mléčné kvašení.


Obecně řečeno kvašená zelenina aktivuje imunitní systém v boji proti bakteriím a virům, posiluje organismus proti infekcím, podporuje také tvorbu krve a hormonů. Mléčné kvašení probíhá nejlépe bez přístupu kyslíku, přitom se naopak produkuje určité množství oxidu uhličitého.

A právě v zavařovačce je možno takové ideální prostředí vytvořit. I když víčko zaklapnete a uvnitř vám zůstane zbytek vzduchu, vůbec to nevadí. Expandující oxid uhličitý se totiž začne s postupující fermentací tlačit ven – v. Nechte – dní kvasit a pak jí dejte do lednice, tím se kvasný proces zastaví.


Je důležité, aby zelenina byla. Sud na zelí-kvašák litrů. Je to jenom sud na kvašení. V čem souprava pro kvašení DELLA CASA vyniká? Je vynikající pro přípravu domácího kysaného zelí, kvašených okurek, nakládané zeleniny apod.


Mléčné kvašení je tedy v praxi využitelné jen tam, kde je možnost uložení kvašených potravin ve velmi chladném místě. Prodloužení doby uchování kvašených potravin na delší dobu je ještě možné, pokud je po vykvašení ještě klasickým způsobem sterilizujeme. Rozšířenost mléčného kvašení je pochopitelná, protože představuje velmi praktický způsob, jak uchovávat zeleninu a zajistit si tak i na zimní měsíce pestrý jídelníček. Na své si přijdou i ti, kteří obrací každou korunu, protože fermentovat může opravdu každý a základní surovina na výrobu mléčně kvašené zeleniny – zelí, čínské zelí, mrkev. Na jeden kilogram zeleniny si připravte 15–gramů mořské soli, trochu kmínu, vhodnou nádobu na kvašení a něco na zatížení.


Hodí se sklo nebo keramika. Pokud nemáte speciální kvašák, hodí se například velká zavařovací sklenice se širokým hrdlem.

Všechny použité nádoby a zátěže před kvašením vyvařte nebo. Nezapomínejme proto na obyčejné hlávkové zelí a kořenovou zeleninu, červenou řepu, ředkev, které jsou pro nakládání nejvhodnější. Mléčné kvašení , které během až dnů v nádobě proběhne, uchová a ještě znásobí vitaminy v zelenině obsažené. Kvašení neboli fermentace je jedním z tradičních způsobů přípravy a uchování potravin.


Zelenina je po kvašení i lépe stravitelná, působí jako. Kvašení dělá pokrmy lépe stravitelnými a zlepšuje výživové hodnoty. Abyste si mohli připravit lahodné kvašené dobroty doma, budete potřebovat nádoby na kvašení. V naší nabídce najdete nejen nádoby na kvašenou zeleninu nebo.


Po tom týdnu by každopádně měla být voda rozhodně kyselá – to je znak toho, že mléčné kvašení se povedlo. Na každém našem sudu je kvasná zátka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky