čtvrtek 9. srpna 2018

Porucha termoregulace v centrálním nervovém systému

Století, potvrdily zvláštní roli hypotalamu v procesech termoregulace. V hypotalamu mediálním Preoptic plocha izolované předního hypotalamu (MPO), který hraje roli „tepelné centrum“ nebo středu přenosu tepla, a zadní hypothalamus - „studené centrum“ nebo centra tepla, jehož součástí je ventro- a dorsomedial. Potní žlázy jsou inervovány cholinergně ze sympatického nervového systému (jediná výjimka, kdy je acetylcholin postgangliovým neurotransmiterem sympatiku).


Pot se tvoří nejdříve jako primární pot (přefiltrovaná plasma bez proteinů). Hypothalamus bývá postižen v rámci různých geneticky podmíněných syndromů a má za následek velice komplexní postižení se změnami uvolňování více různých hormonů, ke kterému se přidávají též poruchy příjmu potravy, poruchy termoregulace a pohlavního zrání. Jak se informace přenáší z jedné nervové buňky na druhou. V centrálním nervovém systému je řízení například krevního tlaku a dýchací rytmus (z prodloužené míchy) nebo polykání.


Z hypothalamu je ovládán pocit hladu, pocit žízně, částečně je řízen i metabolismus, a to ze zadního laloku hypofýzy. Pro naši praxi je důležité, že tento nervový systém řídí funkci slzných žláz, činnost štítné žlázy, činnost. Počítačovou tomografií se potvrdí, případně vyvrátí přítomnost nádoru, nebo jiného patologického procesu v centrálním nervovém systému.


Tyto nádory mohou zapříčinit kromě tinitus i hluchotu, ztrátu rovnováhy či ochrnutí části obličeje. Stomatologické vyšetření - při podezření na poškození spánkového kloubu. Neuromuskulární dystrofie – degenerace nervů v centrálním nervovém systému které vede k ubývání svalů a končí obvykle smrtí. Paraplegie – ochrnutí nebo ochablost obou dolních končetin a dolní části trupu, způsobené poškozením dolní částí míchy. Před měsícem,jsem začala mít šum v pravém uchu.


Sla jsem na ORL a tam mi předepsali prášky stejné Betaserc jako jste brala vy. Léky jsem vysadila a zašla si k jiné doktorce,ta mi předepsala jiné léky na 10dní a kapky do nosu,ale ani to nepomáhá,tak půjdu opět na audio a jsem zvědavá,jestli skončím opět. Somatická porucha způsobená těžkými duševními poruchami.


Jinými slovy, somatické nemoci, které vznikají v důsledku poruch duševní sféry. Přidělit řadu onemocnění, které se vyskytují jak v akutních, tak v chronických formách, jejichž příčinou jsou duševní poruchy ( v patologii myšlenkového procesu). Tato zvýšená senzibilizace zahrnuje změny v receptorech, neurotransmiterech, iontových kanálech a signálních drahách v centrálním nervovém systému do té míry, že i neškodné ne-nociceptivní podněty jsou vnímány jako bolestivé a vnímání škodlivých podnětů je přehnané, prodloužené a rozšířené. V periferním nervovém systému je významné zejména jeho uvolňování na nervosvalové ploténce a působení na řadu orgánů rámci parasympatiku.


Nedostatek aetylcholinu v centrálním nervovém systému se spolupodílí na vzniku Alzheimerovy demence a porucha funkce acetylcholinu na nervosvalové ploténce souvisí s myasthenií gravis a Lambert-Eatonovým syndromem. Ve větším procentu případů se u pacientů vyskytuje subjektivní tinnitus, který má původ ve sluchovém analyzátoru nebo v centrálním nervovém systému. Nevíme přesně, kde vzniká, a proto neznáme ani přesnou příčinu jeho vzniku.


Princip: Setralin ovlivňuje v mozku systém tzv. Kanabinoidní receptory můžeme naleznout po celém našem těle. Tohle by vám mělo nastínit obrovské množství funkcí. Přestaňme se proto zabývat „normální či vy-sokou bílkovinou v likvoru“ a ptejme se na úroveň permeability hematolikvorové bariéry. Dextro - Levo - fenylalanin má unikátní schopnost zvyšovat hladinu endorfínů a enkefalínů v centrálním nervovém systému.


Zlepšuje náladu, zmírňuje chronickou bolest a snižuje nadměrnou chuť k jídlu. Termín centrální zde napovídá, že příčina této poruchy tkví v centrálním nervovém systému (CNS), tedy v mozku. Nejde zde o nemoc, tedy o diagnózu v pravém slova smyslu, ale pouze o nedokonalý pohybový vývoj nejmenších dětí a to z nějakých známých či neznámých důvodů. Tuto nedokonalost v pohybovém vývoji lze.


Receptory CBse vyskytují převážně v centrálním a periferním nervovém systému. Ale také v mnoha jiných orgánech a tkáních. Profesor Méchoulam, objevený po objevu, rekonstituuje hádanku různých prvků. Serotonin – je to biologická látka v centrálním nervovém systému.


Nazývá se neurotransmiter. Představte si ho jako takový můstek mezi nervovými vzruchy. Jeho nedostatkem toto přemostění slábne a způsobuje změny nála deprese či problémy se spánkem.


Anandamid působí v nervovém a imunitním systému prostřednictvím kanabinoidových receptorů CBa CB2. Nacházejí se ve velké denzitě v centrálním nervovém systému. Jsou spřaženy s G-proteinem a jsou exprimovány zejména presynapticky na GABAergních neuronech. Při jejich aktivaci dochází k snížení. Syndrom neklidných nohou.


Míváte někdy pocit, že musíte hýbat dolními končetinami jinak se zblázníte? Některé endokrinní orgány – štítná žláza, nadledviny a pohlavní žlázy jsou řízeny nadřazenými centry v centrálním nervovém systému (hypotalamem a hypofýzou – podvěskem mozkovým). Hypothalamo-hypofyzární systém je důležitý také pro regulaci růstu a hospodaření s vodou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky