pátek 7. července 2017

Kondenzační kotel teplota zpátečky

Pokud si pořizujeme úsporný kondenzační kotel do radiátorového nebo smíšeného systému (radiátory a podlahové vytápění), snahou by měla být co nejnižší teplota zpátečky topení. Kondenzační kotel si zpravidla kupujeme proto, že má znatelně větší účinnost než kotel obyčejný. Teoretická účinnost je udávána 1. Teplota zpátečky při topení UT je vždy taková, že kotel kondenzuje.


Kotel startuje v režimu UT až 4x denně - 1x ráno a 3x odpoledne.

Rosný bod spalin v závislosti na přebytku vzduchu (ZP) Z obr. Zajímavé jsou důsledky pro kondenzační kotel. Při zpátečce 23°C by dosahoval účinnosti 1 ( teplota spalin 25°C) Ve skutečnosti je teplota zpátečky z celého domu v lednu až 32°C a účinnost tak padá k. Proto musí být teplosměnná plocha provedena z materiálu plně odolného proti korozi. Na jakém principu funguje kondenzační kotel ? Pokud dnes budete uvažovat o koupi plynového kotle, pak doporučujeme se zaměřit na kotle kondenzační.


Je sice pravdou, že kondenzační kotle nejsou na našem trhu žádnou novinkou a český spotřebitel je zvyklý na plynový kotel klasický, ať již závěsný nebo stacionární, ale v současné době je třeba vzít v úvahu růst cen energií.

Jak funguje kondenzační kotel a jeho výhody. Voda odchází ve skupenství páry spolu s dalšími zplodinami nejen z výfuků našich aut, ale především ze všech komínů, zdrojů tepla našich domovů – dálkových, ale také lokálních. Pokud teplota klesne pod °C, čerpadlo uvede vodu v systému do nuceného oběhu, aby nedošlo k zamrznutí v trubkách. Hranici teploty lze nastavit libovolně podle místních klimatických podmínek.


Plynový závěsný kondenzační kotel Cerapur Acu obsahuje moderní vestavěný vrstvený zásobník o objemu l. Pokud snížíme teplotu spalin v kotli pod rosný bo tzv. Teplota výstupní vody by narůstala, ale protože je ekvitermicky řízená, bude kotel na zvýšení teploty reagovat snížením tepelného výkonu, přičemž mezním výkonem je výkon minimální, nejčastěji s hodnotu z výkonu jmenovitého. Při požadavku ještě nižšího výkonu je kotel řídicím systémem vypínán.


Když přidám teplotu na kotli výstupní teplota vyleze, ale zpátečka je stále s velkým rozdílem. Jde mi o to, aby nedehtoval kotel , zpátečka je. Ten probíhá s využitím deskového výměníku. Mezi klady kotle patří ErP ready a také hodnota jeho celkové účinnosti, která činí až 10.


Nízká teplota zpátečky ochlazuje spaliny ve výměníku tepla, které tak kondenzují a tím se snižuje komínová teplota , čímž se zvyšuje účinnost kotle, resp. Já mám kondenzační kotel zapojený v kombinaci s kotlem na tuhé palivo. Máte kotel stále celý den běžet, nebo jen úseky, které natopí a vypne a pak nějakou udržovací malou teplotu pod kterou to nepustí.


To je výhodné, kde se teplota topné vody pohybuje v malém rozpětí, tj.

Jestliže tam máte i kotel na tuhá paliva, tak se ho budete snažit provozovat s co největší účinnosti tj. Kondenzační technika využívá navíc nejen latentní teplo, ale i primární tepelná energie je využita účinněji než u účinnost. Ale rovněž uklasických kotlů. Proto je důležité, aby se teplota zpátečky důvodu optimální funkce kotle. V dnešní době cena ZP stoupla o a kondenzační kotel se stal jako hlavním zdro-jem pro úsporu.


U nástěnného plynového kondenzačního kotle Vitodens oceníme schopnost ohřevu průtokové vody. Jak je možná účinnost nad 1 ? Firma Gruppo Imar jako první v ČR uvádí na trh kondenzační kotel s řízeným oběhovým čerpadlem umožňujícím rozšířit provoz v kondenzačním režimu snížením výkonu čerpadla. Při požadované střední teplotě (tepelném výkonu těles) otopné vody snížení průtoku umožnilo zvýšit teplotu přívodu a na druhou stranu snížit teplotu zpátečky , tedy zlepšit.


Závěsné plynové kotle Vaillant jsou díky svému umístění na stěně vhodné zejména pro vytápění a ohřev teplé vody v bytových jednotkách.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky