čtvrtek 13. července 2017

Měření tepla fyzika

Get without the ads. Skip trial month free. Fyzika -teplo Kateřina Kafková. Unsubscribe from Kateřina Kafková?


K měření tepla v různých oblastech byly sestrojeny různé druhy kalorimetrů. Veličina, která charakterizuje přijímání tepla homogenní látkou je její měrná tepelná kapacita.

C-100°C) dodáním tepla 3kJ. Kalorimetr = tepelně izolovaná nádoba pro měření. Spočti teplo potřebné k ohřátí kg hliníku z 20°C na 60°C. O kolik stupňů se ochladil? Urči hmotnost vody, která při ochlazení z 63°C na 37°C odevzdala 6kJ tepla.


Po smažení zůstalo ve fritovacím hrnci kg oleje o teplotě 140°C. Podle překonané fluidové teorie tepla byla podstatou tepla substance - fluidum (zvané calor, calorique apod.) a teplo bylo množství tohoto fluida v látce. Tato představa plně vyhovuje tam, kde neprobíhají chemické reakce a nevyměňuje se práce s okolím (např. v kalorimetrii).


Pro tepelné stroje vyhovuje jen kvalitativně.

Instalace rozdělovačů topných nákladů umožňuje rozúčtování nákladů na vytápění dle skutečných spotřeb jednotlivých uživatelů. Měření tepla , měřiče tepla. Díky tomuto “ měření tepla “ tak uživatel uhradí pouze jím spotřebovanou energii. Udržuje si tak přehled o nákladech na topení a má navíc možnost. To umožňuje převést měření teploty na měření jiné fyzikální veličiny.


Mezi teplotně závislé veličiny patří např. Jedná se o zařízení, které zaznamenává změny při vystavení různým teplotám. V teploměru je kapalina, která reaguje na okolní teplotu.


Kapalina buď stoupne nebo klesne. Teplo je předáváno z objektu do teploměr, dokud nejsou obě při stejné teplotě. Slýcháme to stále dokola.


A většinou následuje naprosto stupidní srovnávání spotřeby tepla se spotřebou vody a elektřiny. U obou zmíněných komodit platí, že se měří relevantní veličiny a měření probíhá on-line, takže jakýs takýs přehled mít. Měrná tepelná kapacita je množství tepla , které je třeba dodat kg látky, aby se zahřála o jeden stupeň teplotního rozdílu. Poznámka: měření ukázala, že závisí na teplotě a tlaku.


Ceny se průběžně mění a navíc závisí na tom kde člověk bydlí. Jaká je cena za tvou denní hygieny z předchozího příkladu? Jaké množství tepla bylo potřeba k ohřátí vzduchu v místnosti, ve které se právě nacházíš?


Vycházej z předpokladu, že pokud by se.

K měření času se v současné době využívají nejrůznější druhy hodin. K analogovým hodinám přibyly i digitální, které pracují na zcela odlišném principu. Mezi základní typy analogových hodin je možno zařadit hodiny oscilátorové a hodiny kyvadlové.


Zvláštním typem jsou potom hodiny přesýpací. Vlastní webové stránky Mgr. Jany Presové obsahující učivo fyziky určené pro žáky 6. V této části se nachází učivo fyziky z 8.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky