čtvrtek 13. července 2017

Cena tepla za gj

GJ je zkratka pro gigajoul. Joul (J) je jednotka práce a energie. V současné době se v GJ počítá především teplo, kterým vytápíme naše domovy. Může jít o teplo dodané s tepláren, stejně tak jako o teplo vyprodukované naším kotlem na plyn, dřevo, uhlí apod.


Cena za teplo z brněnských tepláren je cenou komplexní, to znamená, že obsahuje veškeré skutečné náklady na výrobu GJ tepla.

Na první pohled tak může být sice vyšší než cena , kterou uvádějí nabídky některých prodejců a výrobců alternativních tepelných zdrojů (např. tepelných čerpadel), jde ovšem jen o zdánlivý rozdíl. Různé lokality prošly odlišným vývojem, ale konečná cena tepla během dekády stoupla průměrně o. To je bezkonkurenčně nejlepší výsledek ze všech srovnávaných zdrojů tepla. Dvousložková cena je rozdělena na platbu stálou a proměnnou.


Proměnná složka závisí zejména na ceně paliva a je vázána na skutečné množství vámi odebraného tepla registrovaného na měřiči odběrného místa (v GJ ). Stálý plat za sjednaný výkon je fakturován pouze v měsících leden až květen a říjen až prosinec. Jedná se o požadované čtvrthodinové maximum tepelného výkonu při oblastní teplotě -°C, který má odběratel rezervován v tepelném zdroji dodavatele celoročně, a odvíjí se od celkového instalovaného výkonu předávací stanice tepla.

Do úpravy ceny se částečně promítají zvyšující se náklady na výrobu a distribuci. Dobrý den, jestliže se cena GJ pohybuje v takové výši, tak kontaktujte SEI (Státní energetická inspekce) a konzultujte s ním tuto cenu. Tato inspekce stanovuje ceny za GJ. Každý dodavatel tepla a TUV si nemůže stanovit cenu za GJ jak se mu hodí.


Vykupujeme palivo od místních lesníků a zemědělců, díky tomu zůstávají peníze v regionu a tvoří se další pracovní možnosti. Jednotkou množstva odobratého tepla nie je už GJ ale kWh (kilowatthodina). Teplo : cena zatím neznámá. Výroba, distribúcia a cena tepla podliehajú cenovej regulácii podľa zákona č. Bytes si dal za cíl cenu tepla pro lidi zlevňovat, a pokud teplárna svoji sazbu. Dvanáct tisíc neprodaných GJ , které má na svědomí počasí,.


Dodávateľ: STING - ENERGO, s. Pri tejto príležitosti je ale taktiež potrebné urobiť dobrú zmluvu s dodávateľom tepla na množstvo odoberaného tepla. Variabilná zložka sa platí za skutočne odobraté množstvo tepla , ale fixná podľa zmluvy. Je tedy zřejmé, že co nejpřesnější určení sjednaného výkonu má při smlouvě na dodávku tepla typu B zásadní vliv. Odběratelům v ostatních lokalitách, které jsou zásobovány zejména uhelnými zdroji (pravý břeh Vltavy), se průměrná cena zvyšuje jen velmi mírně, a to o.

Maximálna cena tepla schválená ÚRSO je pre regulovaný subjekt záväzná a pri fakturácii ju nemôže prekročiť. Cena tepla je dlouhodobě na nízké úrovni a díky použitým technologiím a výrobním procesům ji nemusíme do budoucna zásadně navyšovat. Ceník tepla platný od 1. Cena kWh elektřiny závisí na vybrané distribuční sazbě a dodavateli.


Cena kWh energie v plynárenství záleží také na mezinárodní politické situaci. Definitivní cena teplárenského tepla bývá oznamována se zpožděním! Voda sice formálně mezi energie nepatří, ale vodné a stočné samozřejmě sledujeme. Dvojzložková cena tepla určená rozhodnutím je uplatňovaná medzi dodávateľom a odberateľom tepla. Pre porovnanie je slovenský priemer 6Eur s DPH ročne.


Platba za variabilnú zložku ceny je platbou za skutočne odobraté množstvo tepla. Platí sa len za teplo, ktoré bolo skutočne dodané. Jsme na projektu GreenNet připraveni nadále spolupracovat, ale záleží na konkrétních podmínkách, které nesmí být výhodné jen pro jednoho akcionáře,“ popisuje Jan Korytář aktuální stanovisko. V praxi se tak děje hlavně ve chvíli, kdy cena tepla včetně DPH překročí hranici 6korun za GJ. V minulých letech se tak dělo hlavně v Liberci a Jablonci nad Nisou, kde ceny patřily k nejvyšším v republice.


Základ ceny se počíta z množství GJ na ohřev kubíku vody násobeno cenou za 1GJ. Připočítavají se procenta navíc za cirkulaci tepla plus další výdaje, závislé na provedení domu v míře max. Proti tomu nás čeká třetí rok, kdy roste cena tepla dodávaného z průmyslové zóny, pro které KH TEBIS zajišťuje distribuci.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky