pátek 19. května 2017

Topení obilím

Vernera umí asi druhů paliv, obilí je jeden z nich. Cenově velmi levné, asi jako peletky za Kč. Nejlevnější topení a ohřev vody Finančně nejméně nákladné je topení štěpkou, obilím či dřevem v klasickém kotli. Dobrý den, má otázka bude asi trochu netradiční: mohu topit v kotli obilím ? Zakoupil jsem si automatický kotel na peletky, ve kterém se topí i obilím.


Jen je potřeba udělat základ aby nepropadalo roštem a dobře chytlo bud kyblík uhlí nebo něco co udělá dost popela a dobře chytá já používám odpady z čištění maku.

Jestliže náklady na pořízení kotle, jsou srovnatelné, když u kotle na biomasu se započítá nabízená státní dotace, nesrovnatelný je komfort vytápění. Topení tímto méně kvalitním obilím se přímo nabízí. Při zatápění obilím se totiž uvolňuje méně skleníkových plynů.


To je přirozené, protože každá rostlina, a taková pšenice není výjimkou, uvolňuje při spalování do ovzduší jen tolik oxidu uhličitého, kolik ho získala během svého růstu. Co se týká topení obilím , jsou momentálně k dispozici na trhu dva výrobci kotlů. Firma Benekov a firma Verner.


Oba typy kotlů dodává firma ESEL. Jelikož obilí vyžaduje svá specifika při spalování, nelze jej spalovat v obyčejných kotlích. Levné teplo je nejlepší dárek.

Topení obilím Pokud počítáme, že na průměrný rodinný dům je zapotřebí cca tun obilí na rok a pokud vezmeme, že přijatelná cena plně automatizovaného topení na rok je. Ale jak to tak sleduju, tak obilím asi nikdo netopí a přitom by to mělo být levné topení. Takhle topíme obilím (pšenicí). Podle odhadů více než deset procent domácností (přes 4tisíc) dnes topí uhlím v kotli nebo kamnech.


Médii se šíří nářky ekologů, jak je to škodlivé, jakým je to zdrojem prachu, různých polycyklických uhlovodíků, oxidu siřičitého a dalších látek a hovoří o spalování biomasy jako o zdravé alternativě. Dnes je již jisté, že toto palivo má své opodstatnění a jeho význam, jako paliva bude růst. Důkazem, že využití obilí jako paliva, má i další nezanedbatelné efekty je situace s obilím za poslední dva roky.


Vloni byla nadůroda a vznikl veliký problém co s obilím , kde jej uskladnit a za jakou cenu se podaří prodat. Velký objem a proměnlivé vlastnosti odpadů od třídiček a čističek zrnin neumožňují jejich využití k přímému spalování. Přesto však existuje řešení v podobě lisování těchto odpadů do podoby topných briket různého průměru.


Topit se dá i méně kvalitním obilím , napadeným plísněmi nebo hmyzími škůdci. Cena takového se pohybuje v řádech stokorun za tunu. Původní záměr byla změna na topení dřevem, bohužel ačkoliv mám v blízkém okolí pily, tak kulatina buď není nebo její cena vyletěla na více. Pelety a obilí posts 24. Příklad spotřeby elektřiny domácnosti s elektrickým podlahovým vytápěním.


DEVI (Danfoss) zakázku instalace elektrického podlahového vytápění u šesti nových řadových domů v Břeclavi. Kotel spalující obilí je jako zdroj energie pro vytápění velice zajímavý a topení obilím není v České republice nic neobvyklého. Co s obilím , které leží v sýpkách a stává se každým dnem méně a méně prodejným?

Proč neexistuje snaha využít ho k topení ? Topit obilím se stalo neefektivním a začalo se prodražovat. Za plyn jsme platili nehorázné sumy a tak jsme uvažovali jak nad tím vyzrát. Protože levné topení je úzce spojené s levným a snadno dostupným palivem, zaměřili jsme se na biomasu a pro snadnou dostupnost levného obilí a peletek jsme začali vyvíjet horkovzdušná kamna na obilí a peletky.


Instalatér Přerov, Olomouc - Josef Zaoral nabízí širokou škálu instalatérských služeb, od opravení kapajícího kohoutku, revizí a oprav plynovodů, instalací solárních zařízení, až po kompletní montáž celé koupelny v Přerově a jeho okolí. Když naopak s výsevem několik dní pokulháváme, nejprve obilí na jeden den namočíme do teplé vody. Nabobtná a rychleji vyklíčí. Pokud misku umístíme na topení , také mnohem rychleji vyklíčí a poroste.


Jestliže už je pozdě a zbývá do Velikonoc pět dní, stále existuje řešení. Problém nastává, když na několi dní jedeme pryč a vypnu topení. Jenže tím, jak se soustava řídí venkovní teplotou a nemám vnitřní čidlo teploty, tak třícestný ventil pouští vodu především do akumulační nádrže a do domu jde tepla jen trochu, čili je zima.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky