úterý 23. května 2017

Přízemní ozon v čr

Nedaří se tak plnit cíl Státní politiky životního prostředí ČR ke snižování emisí skleníkových plynů. Měřicí lokality jsou uvedeny na obr. Jak je vidět, škodlivý potenciál přízemního ozonu v ČR je značný, a to zejména v poměrně „čistých“ oblastech, vzdálených od emisních zdrojů. Přízemní ozón (O 3) nemá v atmosféře vlastní významný zdroj – tzn. Hlavní zdroje emisí v ČR a jejich podíl.


Přízemní (troposférický) ozon Na rozdíl od stratosférického ozonu je přízemní ozon považován za látku znečišťující ovzduší.

Emise, imise a depozice. NOx) a těkavých organických látek (VOC). Závěrečná část o přízemním ozónu. Jakou roli hraje poloha?


Je důležitá nadmořská výška nebo spíše „čistota lokality“? Vyšší koncentrace v rozsahu až ppm v atmosféře se nacházejí v stratosféře, ležící ve výškách mezi až km, která zachycuje většinu ultrafialového záření přicházejícího ze Slunce. Praha - V ovzduší je vysoká koncentrace ozonu. Na Ústecku, v Praze a ve Středočeském kraji musela být dnes odpoledne vyhlášena smogová situace.


Nebezpečí pro člověka spočívá v tom, že je 10x rozpustnější ve vodě než kyslík a může ho tak nahradit tam, kde je kyslík nezbytný, např.

Nejvyšší koncentrace dosahuje ozon ve stratosféře v oblasti zvané ozonosféra, výrazně méně ozonu se vyskytuje v troposféře. Téměř všechny hodnoty znečištění ovzduší klesají, výjimkou je jen přízemní ozon. Dýcháme nejčistší vzduch za poslední desítky let. Posledních několik dní, charakteristických velmi vysokými teplotami, již vedlo v některých krajích k vyhlášení smogové situace kvůli vysokým koncentracím přízemního ozonu. Byla tím kvantifikována schopnost vegetace zachytit přízemní ozon.


Městská zeleň v Opavě významným způsobem zachycuje přízemní ozon a tím přispívá k zlepšování kvality ovzduší a životního prostředí v Opavě. Uvedený postup lze následně použít např. Působí především na plicní tkáň a sliznice.


Při vyšší koncentraci v ovzduší a delším působení troposférického ozonu mohou lidé pociťovat pálení očí a nosu, nucení ke kašli, bolest hlavy a pocit tlaku na hrudi. Při vyšších koncentracích totiž dokáže způsobit dýchací obtíže, pálení očí a nosu, bolest hlavy, či malátnost. Projekt je veden Lancasterskou universitou a byl publikován v žurnálu Nature Geoscience. Negativním jevem je jak úbytek ozonu v ozonosfé ře (stratosférický ozon ), tak jeho nár ůst v přízemní vrstv ě atmosféry (troposférický ozon ). P ůsobení ozonu v rostlinných bu ňkách nezanechává jednozna čná rezidua, podle kterých by bylo možné odlišit jeh o vliv od přirozených oxida čních stres ů. HMÚ v současné době disponuje výsledky z cca stanic měřících přízemní ozon v ČR.


Na základě hodnocení těchto výsledků bylo stanoveno, že kritická hodnota pro lesy ppmh je překročena na převážné většině území České republiky. Proč jsou vysoké koncentrace ozónu v létě? Hrají důležitou roli i meteorologické podmínky?


Lze odhadnout, kdy budou koncentrace nejvyšší?

Více v pokračování článku o ozónu. V minulé kapitole jsem naznačil, že pro tvorbu ozónu jsou důležité. R v oblasti ochrany ovzduší.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky