pondělí 22. května 2017

Oxidy dusíku diesel

Problém poškozování životního prostředí je složitější, ale oxidy dusíku , které takto překračují normu prokazatelně poškozují lidské zdraví. Představte si ucpanou pražskou magistrálu stovkami aut a vynásobte si to čtyřiceti - vliv na bezprostřední okolí je devastující. V případě nespálených uhlovodíků, kysličníku uhelnatého a oxidů dusíku máme jasno, jsou to jedy a jejich dýchání nám neprospívá ani trošku. P ředpokládá se, že se oxidy dusíku váží na krevní bar vivo a zhoršují tak p řenos kyslíku z plic do tkání.


Vdechování vyšších koncentrací oxid ů dusíku dráždí dýchací cesty. Vše o zdravotních rizicích výfukových plynů a fatální nebezpečnosti pevných částic z moderních přímo-vstřikových motorů. Majitelům vozidel koncernu VW nevznikla žádná škoda. Z paliva, pri výrobe ktorého sa použil dusík sa uvoľňujú aj pri relatívne nízkych teplotách spaľovania oxidy dusíka.


Podobně lépe je na tom diesel v produkci jedovatého CO a naopak prohrává v produkci NOx a sazí. Jenže to pouze pokud porovnáváme motory bez zařízení odstraňujících emise. Benzínový motor používá třícestný katalyzátor, kde dodatečně zoxiduje CO a nespálené uhlovodíky a naopak se zredukují oxidy dusíku. AdBlue je u vozů se vznětovým motorem stále častější. Víte, kde ho lze sehnat?


Oxidy dusíku diesel

A co se stane, když vám náhodou dojde? S příchodem normy Euro smějí vznětové motory produkovat zhruba dvakrát méně emisí oxidů dusíku než ty splňující Euro 5. A jelikož diesel vykazuje. Vznětové motory s jinými formami spalování, produkují oxidy dusíku mono- NO a NO kolektivně známý jako NO x. NO x reaguje samoniakem, vlhkost, a jiné sloučeniny, za vznikukyseliny dusičnépáry a související částic.


Rekordní hodnota oxidů dusíku na kilometr ve skutečném provozu. Jeho chemický vzorec je NO x, indikující, že oxidy mají různé podíly kyslíku a dusíku. Ačkoli se úředníci ohánějí tabulkovým údajem emisí oxidu uhličitého (CO2), složení výfukových plynů dieselových motorů vychází nepoměrně horší, než je tomu u motorů benzínových. Nejnebezpečnější jsou oxidy dusíku , oxid uhelnatý, pevné částice a saze.


Rekordně nízké emise oxidy dusíku (NOx) Nedávný úspěch Mercedesu však není úplným překvapením. Oxidy dusíku Volkswagen Group SAFE DIESEL s. Diesel není ekologický. Již koncem února jsme totiž psali o testech spolku ADAC, který se zaměřil na měření oxidu dusíku u nových automobilů se vznětovými motory.


Pokud vás sem dovedl odkaz, který by měl správně směřovat na specifický význam tohoto pojmu, můžete pedii pomoci tím, že se vrátíte na odkazující stránku a tamní odkaz opravíte tak, aby vedl přímo na odpovídající článek. Tato stránka je rozcestník, tj. Přitom ti, kdo tažení proti dieselům vedou, ignorují podstatná fakta. Největší firma na Vysočině má nyní okolo pěti tisíc pracovníků.


Oxidy dusíku diesel

Závod je zaměřen hlavně na výrobu čerpadel do dieselových motorů. Patří do celosvětového koncernu, jehož odborníci v Německu našli technologii, která výrazně sníží emise oxidů dusíku do ovzduší. Nešíří se však jenom z aut Skandál německé automobilky Volkswagen kolem manipulací s emisemi u naftových vozů je už tak velký, že od médií dostal nálepku dieselgate. Výsledky jsou více než zarážející.


Měření emisí neprobíhalo jen v jednom městě, ale hlavním bodem se stal Stuttgart, který je v Německu nejvíce znečištěným městem. Důvodem je i to, že jsou součástí chemických reakcí vedoucích ke vzniku přízemního ozonu. Vědci dokázali dokonce popsat, které státy jsou tímto problémem nejvíc postižené.


Jako příklad systémové chyby uvádí zanedbání skutečnosti, že v průmyslových městech žije daleko větší procento kuřáků, kteří jsou pochopitelně nemocnější a dožívají se v průměru nižšího věku – ale to není zapříčiněno ani polétavým prachem, ani oxidy dusíku. Standardy jsou závazné a vzít v potaz je budou muset třeba i orgány místních samospráv při. ADAC se ve své analýze zaměřil na produkci CO škodlivé látky jako oxidy dusíku vynechal.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky