úterý 23. května 2017

Vypařování příklady

Kapaliny se vypařují při každé teplotě. Rychlost vypařování je závislá na tenzi nasycených par a to tak, že s vyšší tenzí nasycených par se rychlost vypařování zvyšuje. Pokud tenze nasycených par nad kapalinou dosáhne takové hodnoty, která je rovna.


Vysvětli co je vypařování a co se při něm děje. Na čem závisí rychlost vypařování ? Proč cítíme při vypařování chlad?

Vypařování a kapalnění. Ze zkušeností víme, že objem kapaliny v otevřené nádobě se s časem zmenšuje, neboť část kapaliny se mění v páru. Tento děj se nazývá vypařování. Na rozdíl od tání probíhá vypařování z volného povrchu kapaliny za každé teploty, při níž kapalné skupenství existuje. Při vypařování se snižuje teplota kapaliny Þ toho se využívá pro konstrukci chladniček.


Obrácený děj k vypařování a varu je kapalnění (kondenzace). Při tomto ději se pára v důsledku zmenšování svého objemu nebo snížení teploty přemění na kapalinu. Jak se při vypařování mění teplota kapaliny?

Probíhá var při libovolné teplotě kapaliny, jako je tomu u vypařování ? Je teplota varu pro všechny kapaliny stejná? Jaký je rozdíl mezi měrným skupenským teplem tání a skupenským teplem tání? Krátké video zobrazující odpařování vody a lihu v závislosti na vnějších podmínkách.


Příklady vznikly během mé více než roční pedagogické praxe. Příklady by vás mohli inspirovat při vašem středoškolském studiu a také při přípravě na vysoké školy. Také z materiálů, které vydávají některé slovenské.


Pro tyto příklady je možné využít polohovou energii. Musíme ale napsat podmínku, že neuvažujeme odpor prostředí. Radek zvedl z podlahy knížku o hmotnosti 2g na lavici vysokou 1cm. O kolik se zvýšila polohová energie knížky? Vlastní webové stránky Mgr.


Jany Presové obsahující učivo fyziky určené pro žáky 6. V této části se nachází učivo fyziky z 8. Tání a tuhnutí - příklady - 01. PRÁCE PLYNU - TEPELNÉ MOTORY I. AKUSTIKA - Kmitavý pohyb (pružina, kyvadlo) AKUSTIKA - Periodické děje a j.

Změna skupenského stavu z kapaliny na plynnou látku se nazývá vypařování. Při určité teplotě dochází k varu látky (látka se vypařuje z celého objemu). Tato teplota se nazývá teplota varu.


Najdeme ji také v tabulkách. Zopakovali jsme si, jaké známe skupenství látek a jak se jednotlivé změny skupenství nazývají. Měli bychom bezpečně ovládat pojmy tání, tuhnutí, vypařování , kapalnění, sublimace a desublimace a uvést příklady těchto jevů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky