pátek 17. března 2017

Citlivý člověk

Obohacuje ji však o nově mytizované prostředí – Posázaví. Asi jsem tu knihu nepochopil, protože je tolik pozitivně hodnocená, mě přišlo zajímavých prvních sto stran a pak už jen prndání, kde se kdy s kým potkal, měl jsem dost problémy, abych se v tom úplně neztratil. Táta se svou alkoholickou ženou a dvěma synky se nakonec vracejí do svého domovského kraje na březích Sázavy. Vysoce citlivý člověk bývá často považován za outsidera.


A i když ve fraškovitých eskapádách jednají postavy mnohdy jako dav šílenců, lze přesto z Topolova románu, zkomponovaném jeho osobitou poetikou, rozeznat, jak a proč se vše děje.

Ale vnímat tyto rozporuplnosti, konflikty a nuance doby může člověk jen skutečně citlivý až přecitlivělý. Některá související slova cituplný, vnímavý, senzitivní, ohleduplný. Komentáře ke slovu citlivý přidat nový komentář Zatím žádné komentáře. Autorem obalu knihy je Juraj Horváth.


Nepodceňujeme racionální pohle leč emoce jsou při poznávání světa i sebe sama neméně podstatné. Problém nastává, je-li jich proje. Citlivý člověk je román českého spisovatele Jáchyma Topola.

Když se řekne vysoce citlivý člověk , koho si pod tímto pojmem představíte? A co když je vysoce citlivý člověk někdo úplně. Myslím, že Zeman je pro nás ohromné ponížení a vlastně pokračování ponižování z dob komunismu, kdy jsem se styděl, že jsem Čechoslovák. Poslouchejte ihned kapitoly zdarma nejlepších.


Literární brak té nejpokleslejší úrovně je sice možno všelijakými velkohubými řečmi a marketingovými fígly nakonec přede jen dostat do povědomí. Možná jste za léta pokusů přizpůsobit se okolnímu světu přijali nálepku neurotiků a zjištění, že byste mohli být „pouze“ vysoce senzitivní, vás pozitivně naladilo. I v něm postavy bloumají krajem, který důvěrně připomíná známá česká zákoutí, ale smršťuje se a roztahuje podle potřeb autorovy imaginace, nasává reálné události a proměňuje je v tragikomický sled.


Knížky mě bavila, ale nemohu ji doporučit vřele všem , protože je to ten typ knihy, která nepadne do oka jen tak někomu. Kniha vás donutí zamyslet se i nad vlastním životem a mnoho věcí si díky této knize. Však taky říkal, že píše vesnický román. Výsledkem pochopitelně není žádná selanka z Hrusic, ale až nečekaně aktuální a zábavný text.


Sám ho označil za grotesku. Z globalizovaného světa zpátky do Čech. Lidská komedie, kde má.


Prolistujte stránky knihy, přečtěte si recenze čtenářů, nechte si doporučit podobnou knihu z nabídky více než miliónů titulů.

V kůži citlivého člověka. Hypersenzitivních lidí je v populaci až pětina 5. Jedna z nejdůležitějších věcí, které může citlivý člověk udělat je uznat to negativní (neignorovat to - protože to, čemu kladete odpor, přetrvává), ale pak to nechat jít a ponořit se do pozitivních myšlenek a situací, v nichž se cítíte dobře, a nebo vám alespoň dodají zklidňující pocit úlevy. Rodina kočovných herců brázdí soumračnou Evropou: pryč je západní svoboda a otevřenost devadesátých let, na východě vzniká novoruský Ajvaristán.


Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu. Alena Slezáková, MF Dnes. Cestu jim kříží postavy spřízněné i pr. Na první pohled se může zdát jako citlivý člověk. Ani by vás to nenapadlo.


Veškerá empatie, kterou předvádí, je však jen divadlo. A zpozorovat to můžete už u malých dětí. Ty mohou jen kopírovat emoce, které vidí u přátel a ve svém okolí a na přímý dotaz ohledně jejich pocitů nedokážou odpovědět.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky