úterý 19. listopadu 2019

Parametry tepelného čerpadla

SCOP je integrovaným parametrem, který vyjadřuje sezónní energetickou náročnost tepelného čerpadla. Oba parametry jsou stanoveny pro definované standardizované podmínky a nemohou poskytnout informaci o chování tepelného čerpadla v reálném nasazení v konkrétní instalaci (budově, otopné soustavě, nastavení regulace). Teplo je odebíráno ze vzduchu přes výparník tepelného čerpadla , přes který proudí venkovní vzduch. Výhodou tohoto zařízení je příznivá pořizovací cena a nenáročná instalace.


Systém je doplněn o takzvaný Hydrobox, který převádí teplo do topné vody. Jako zprostředkující medium používají tepelná čerpadla.

Doporučení k pořízení vhodného tepelného čerpadla a) S velkou pozorností vysledujte parametry tepelných čerpadel pro svůj otopný systém. Nemá význam brát v úvahu to, že tepelné čerpadlo má výkon 15kW při 35°C topné vody, když budeme vytápět pomocí radiátorů při teplotě topné vody 50°C až 55°C. Jenže pro vytápění je důležité jaké parametry má zařízení při teplotách okolo až °C což jsou průměrné teploty v topném období. Toto čerpadlo má při venkovní teplotě °C výkon jen kW.


Tento druh tepelného čerpadla , který odebírá teplo zemi a předává ho klasické topné soustavě s podlahovým vytápěním či radiátory (nebo lepšími konvektory) si ale nechám na příště. Dnes se zaměřím na systém vzduch-vzduch, resp. V prvním případě jsou tato tepelná čerpadla.


Potřebný výkon tepelného čerpadla už nyní známe, ale jaké tepelné čerpadlo vybrat? Jeden prodejce nabízí pětadvacítku za sto padesát, druhý osmičku za dvě stě.

Na první pohled je volba jasná, ale doporučujeme věnovat výběru trochu času. Každý výrobce má povinnost parametry svých výrobků ověřit a certifikovat. Instalace tepelného čerpadla není tak složitá, jak se může zdát. S naší pomocí vás navíc nečekají žádná nepříjemná překvapení. Tepelné ztráty byly spočítány na cca 1kW.


K dispozici jsou údaje o nákladech na vytápění v topné. I přes výrazně lepší parametry a záruky u prvního tepelného čerpadla , vypadá rozdíl v pořizovací ceně mezi oběma stroji propastně. Jaký je rozdíl ve skutečné pořizovací ceně? Venkovní jednotka je propojena s vnitřní částí tepelného čerpadla , případně rovnou s topným systémem topenářským vedením.


Dodávka tepelného čerpadla ACOND MONOBLOK – EVI zahrnuje venkovní jednotku s kompresorem scroll EVI, trubkový výměník, pomocný elektrokotel (6kW) a regulaci ACONDTHERM. Usnadněte si výběr ideálního modelu. Jak je tomu však ve skutečnosti?


Pro přiblížení této problematiky využiji parametry tepelného čerpadla Convert AW1 naměřené ve Strojírenském zkušebním ústavu, s. Aby pro uživatele bylo toto hodnocení co nejbližší, uvádím rovněž ekonomické zhodnocení jednotlivých provozů. Tepelná čerpadla získávají přibližně energie z okolního prostoru a pouze cca energie spotřebují na přesun a přeměnu nízkopotenciálního tepla. Zjednodušeně tedy platí: abychom z tepelného čerpadla získali 1 tepelné energie, zaplatíme pouze energie elektrické.


Tedy v době, kdy potřebujete teplo nejvíce, tak ho skutečně máte. Kotel na principu tepelného čerpadla bez primárního tepelného zdroje.

Takto by se dal zjednodušeně popsat systém složený z kompresoru, který je vřazen do uzavřeného plynného okruhu, za kterým je umístěn výměník. Základní parametry Základním parametrem tepelného čerpadla je topný faktor označován zkratkou COP (Coefficient Of Performance). Lze toto bezrozměrné číslo povaţovat za parametr účinnosti čerpadla.


Velikost hlavního jističe byla 3x25A, tarif D25d. Návratnost tepelného čerpadla je okolo let. Když tyto peníze investujete do tepelného. Pomůžeme Vám vybrat nejvhodnější TČ.


Přesvědčte se, že topení TČ je výhodnější než plynové topení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky