pátek 30. června 2017

Triaková regulace schéma

Triaková regulace síťového napětí Úvod: Triaková regulace se hodí k regulaci výkonu síťových spotřebičů. Jas žárovek, halogenů, stmívatelných úsporek, výkon topných spirál a jiných tepelných spotřebičů, otáčky motorů a pod. Od doby, co se dá z Číny „cokoliv“ objednat za vyloženě nízkou cenu nemá moc smysl některé věci vyrábět. Při regulaci výkonu triakem nedochází k regulaci výstupního napětí způsobem, jakým tomu je například u variaku. Nedochází zde k transformaci napětí, ale k „osekávání“ sinusové vlny.


Z toho důvodu je triak nevhodný jako náhrada transformátoru pro laboratorní zdroje či jiné přístroje. Regulace : fázová triaková bez zpětné vazby. Chcem sa spytat ci je tato schema vhodna a ak ano ake su hodnoty vsetkych.


Typické použití je v regulaci domácího osvětlení, otáček praček, vrtaček a podobných. Zjednodušené schéma triakové regulace. Díky tomuto obvodu, triak může spínat i do indukčních a kapacitních zátěží, to u těch velmi jednoduchých regulací nelze. Výstupní výkon lze nastavit od samé až po 1, to také u těch jednoduchých.


Triaková regulace schéma

Jednoduchá triaková regulace. Tento typ zapojení regulace je poměrně rozšířený, i když není dokonalý. Při použití chladiče lze regulovat výkon až do 230V x 12A = kW.


Tím chci říci, že za triakem nebo tyristorem neřekne údaj naprosté většiny voltmetrů. Tuhle věc jsem potřeboval k mému druhému VTTC, pro regulaci výkonu MOTů. Dost mi vadil proudový náraz a tlumivky jsem používat nechtěl. Triak propouští napětí až od cca 1V, do 2V.


Přidávám schéma a prosím o připomínky. Chtěl jsem si jej nasimulovat, ale v multisim je jen dražší regulace fázového napětí a moc mi to tam s těmi osciloskopy nejde. DPS vypadá takto: Ty svorkovnice jsou tam z důvodu prodloužení vývodu tyristoru a trimru na chlazení a na ovládací panel.


Pod rezistorem Rje drátová. Diskuze byla zrušena kvůli spamu) Schématovník je veřejná databáze informací a diskuze. Jeho obsah je tvořen uživateli. Veškerý vložený text i obrazové materiály jsou duševním majetkem svých autorů. Tyristorová regulace se projevuje také akusticky, jedná se o ono známé hvízdavé bzučení tramvají a lokomotiv při rozjezdu.


Výška tónu je dána právě frekvencí – např. Za jízdy je používána frekvence 1Hz. Tato regulace je velmi oblíbená a používá se už i běžně v domácnosti. Z toho důvodu jsem se rozhodla vyrobit zařízení, které by bylo univerzální pro všechny dostupné spotřebiče a tím je tento regulátor.


Součástky byly staré, zapojení složité a hlavně zmatené, nějaká dokumentace k tomuto bastlu nikdy ani neexistovala. Fázová triaková regulace bez zpětné vazby. W Rozměr DPS: 50x25mm Triakovým regulátorem lze regulovat svítidla, tepelné spotřebiče, topidla, nebo vrtačky. Nelze regulovat asynchronní motory s kondenzátorem. Trafo jede na 400V a já nevím, jaký zvolit triak, popř.


Triaková regulace schéma

Impulzním řízením triaku máte nejspíše na mysli jeho fázové řízení(plynulé stmívání osvětlení). Ahoj Mám tu potrubní ohřínač 400W pro vzduchotechniku,ke kterému bych chtěl dobastlit fázovou regulaci triákem a termistorem pro plynulý ohřev vzduchu na určenou teplotu. Původní regulace je on-off,takže minutka horky a minutka studený vzduch. Proti napatovym spickam sa dava kondik radovo par nF a chrani hlavne MOT. Schéma zapojení: Kliknutím na náhled se zobrazí v plné velikosti.


Je určen pro montáž na stěnu. Zapojuje se do série mezi hlavní přívod napětí a el. Zapojení 12V regulace konvektorů OC - KORAFLEX FV, KORAFLEX FV InPool, KORAFLEX FW, KORAFLEX FI, KORALINE LV, KORAWALL WI s více zdroji stejnosměrného napětí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky