pátek 19. dubna 2019

Křivka účinnosti kondenzačního kotle

Pro srovnání uvádíme maximálně objektivní účinnosti typů kotlů. Otopná křivka jako společný základ. Uvažujme, že nízkoteplotní kotle (NTK) a kondenzační kotle (KK) využívají ekvitermní regulaci a přizpůsobují tak teplotu kotlové vody provozním podmínkám podle teploty venkovního vzduchu a zároveň podle potřeby tepla ve vytápěném objektu (obr. 1). Konvenční kotel spotřebuje nejen více paliva, ale také vyprodukuje více spalin s vyšším obsahem škodlivin, proto je větší ekologickou zátěží pro životní prostředí.


Pořízení kondenzačního kotle je sice nákladnější, avšak provozní náklady jsou nižší.

Když se venku trochu ochladilo, narazil jsem na jeden problém – teplota zpátečky (vody vracející se do kotle ) je zbytečně vysoká, někdy překračuje i 40°C a zbytečně tak snižuje účinnost kotle. Je kondenzační plynový kotel opravdu tak úsporný, jak nám tvrdí výrobci? Důvod je v tomto případě jednoduchý, můj topný systém není správně hydraulicky vyvážen a dvě topná tělesa mají. To může být problém například ve sklepech nebo.


Protože v rámci topné sezóny. V obou případech je potřeba počítat s nutností instalace odvodu kondenzátu. A následně koupě kondenzačního kotle od renomovaného výrobce s dostatečnou znalostí v oblasti výroby kotlů a dobrou servisní podporou vám zaručí bezpečný, efektivní a spolehlivý provoz plynového kondenzačního kotle po celou dobu jeho životnosti.


Aby se však mohlo provést porovnání konvenčních a kondenzačních kotlů, stanovuje se normovaný stupeň využití u kondenzačních kotlů rovněž ve vztahu k výhřevnosti.

Kdybychom však počítali účinnost kondenzačního kotle ze spalného tepla, dojdeme korektním fyzikálním postupem na hodnotu maximálně 9. Toho docílíme provozováním kotle v kontinuálním provozu na výkon, který bude kopírovat tepelné ztráty objektu. Při instalaci kondenzačního kotle je vždy důležité zajistit optimální nízkoteplotní spá aby se voda vracela do kotle co nejstudenější. S kondenzačním plynovým kotlem lze dosáhnout účinnosti až 1 a výrazně tak ušetřit na nákladech za vytápění. Sám jsem provozoval karmu, jejíž účinnost byla po vyčištění a většinou do půl roku klesla její účinnost až na a volala po vyčištění. Ke kondenzaci spalin sice dochází pouze při vnějších teplotách nad 3°C, ale i při suchém provozu jsou nízké.


Věříme, že Vám kotel bude sloužit k plné spokojenosti. Kondenzační plynové kotle jsou navíc vhodné nejen pro. K tomu je však zapotřebí splnit všechny podmínky, Důležité pro jeho bezpečný provoz. U kondenzačního kotle se nemusí vložkovat komín nerezovými materiály, plně postačí plastové.


V současnosti je plynový kondenzační kotel nejčastěji využívanou technologií k vytápění rodinných domů zemním plynem. Správný výběr kotle Kotel je správně zvolen tehdy, když se využívá téměř celý rozsah jeho výkonu. Zjišťovali jsme, proč a zda se vyplatí do něj investovat.


Má-li kotel nižší výkon, než je potřebné, prostor se nevytopí.

Při provozu kondenzačního kotle při teplotách topného systému na např. C, se v plné míře uplatní kondenzační režim kondenzačního kotle , dochází k výrazné kondenzaci vodní páry a tím ke zvýšení účinnosti kondenzačního kotle na 1, což je v porovnání s klasickým kotlem poměrně výrazný rozdíl.

Váš nový kondenzační kotel bude účinnější než konvenční a můžete ušetřit až z ročního vyúčtování plynu. Zásadní pro správné fungování kondenzačního kotle je teplota vratné vody. Toho dosáhnete při využití podlahového, stropního nebo stěnového. Dobrý den, mnou popsanou ekvitermní křivku jste pochopil dobře. Do kotle by se měla vracet voda s co nejnižší teplotou.


Tato křivka je standardní pro klasické kotle. Pro optimální využití kondenzačního kotle je důležité správné nadimenzování otopného systému a zajištění odvodu spalin a kondenzátu. Pro výpočet účinnosti kondenzačního kotle se vychází z výhřevnosti zemního plynu (jejíž hodnota je udávána jako 1 ), navýšené o kondenzačního tepla. Při jejich instalaci je vždy důležité zajistit optimální nízkoteplotní spá aby se voda vracela do kotle co nejstudenější.


Pořídit ale můžete i kondenzační kotle , zejména nižšího výkonu. Typickým zástupcem kondenzačního kotle v této cenové hladině je závěsný model s možností připojení externího zásobníku teplé vody. Ekvitermní regulace pro řízení topného systému v závislosti na venkovní teplotě, podle které se automaticky upravuje teplota topné vody pro nejefektivnější provoz. To znamená, že preferujete nástěnné kotle , proti litinovým stacionárům?


Ptám se jen pro to, že naše litinové kotle Viadrus, stáří let, můžeme vyměnit za novější a uvažuji zda to má význam a když, jaká bude úspora. Když kotel funguje, za jak dlouho se mi vrátí investice do nových technologií. Mám vypočítanou tepelnou ztrátu na 5kW.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky