úterý 18. dubna 2017

Jmenovitý topný výkon tepelného čerpadla

Jmenovitý topný výkon tepelného čerpadla

Pro potřeby dimenzování je třeba pracovat s topným výkonem při maximální tepelné ztrátě. Hlavním důvodem pro instalaci tepelného čerpadla je snížení plateb za vytápění a přípravu teplé vody. V jiných podmínkách může být příkon i výrazně vyšší. Topný faktor COP - účinnost tepelného čerpadla.


Základním parametrem tepelných čerpadel je topný faktor (COP – Coefficient of Performance). Toto bezrozměrové číslo vypovídá o „účinnosti“ tepelného čerpadla. Jedná se o teoretický poměr mezi vyrobeným teplem a spotřebovanou elektrickou energií.


C tepelná ztráta domu pro zajištění tepelné pohody 22°C je např. W při -12°C venkovní teploty. Před pořízením tepelného čerpadla je třeba také brát ohled na to, zda bude čerpadlo předehřívat teplou užitkovou vodu či ohřívat vodu v bazénu.


Jmenovitý topný výkon tepelného čerpadla

Tepelná ztráta a výkon tepelných čerpadel. Tepelné čerpadlo se jako každý jiný topný zdroj dimenzuje tak, aby pokrylo tepelné ztráty daného objektu. Výkon tepelného čerpadla určují vždy odborníci s přihlédnutím k typu zařízení, respektive k oblasti, z níž budete čerpat potřebné teplo – vzduch, země a voda. Tato hodnota je stanovena na základě několika faktorů, mezi něž patří vaše běžná teplota v pokoji nebo i to, zda tepelné čerpadlo bude ohřívat vodu v zásobníku.


Protože se SCOP počítá pro konkrétní návrhovou tepelnou ztrátu budovy, pro kterou je tepelné čerpadlo určeno, je nutné ve zkušebně naměřit navíc tzv. Protože se zvyšujícím se výkonem tepelného čerpadla výrazně roste jeho cena, měl by výkon tepelného čerpadla pokrýt alespoň tepelných ztrát objektu. Na kW výkonu tepelného čerpadla potřebujete cca m vrtu. Pokud je třeba pro tepelné čerpadlo zajistit více energie, odnímá se teplo z více vrtů.


Jmenovitý topný výkon tepelného čerpadla

Energii z okolního vzduchu přináší do výparníku tepelného čerpadla médium. Vše, co potřebujete, je vzduch. Nová tepelná čerpadla GeniaAir split společně s GeniaSet split jsou kompletně připravená předem a jejich instalace je velmi snadná. Vysoký topný faktor (COP) tepelných čerpadel Vaillant vám zaručí nízké provozní náklady.


Je topný faktor tepelného čerpadla (COP) důležitý? Každý budoucí uživatel tepelného čerpadla se žene hlavně vysokým COP, obvykle vůbec nebere v úvahu ostatní faktory, které výrazným způsobem ovlivňují tzv. Nejpodstatnější pro celkový topný výkon zařízení je nominální chladící výkon kompresoru, který je závislý na výkonu elektromotoru a konstrukci kompresoru a na teplotách teplonosných medií primární a sekundární strany. Výkon oběhového čerpadla se tedy musí přizpůsobit reálnému zapojení tak, aby výměníkem protékalo dostatečné množství vody.


Optimální průtok je dán teplotním rozdílem na vstupu a výstupu tepelného čerpadla - má se optimálně pohybovat kolem 5°C (– °C). Inverterová technologie přinesla řadu výhod. Výkon kompresoru se dle potřeby přizpůsobuje aktuální potřebě tepla v budově.


Došlo ke snížení počtů ciklů zapnutí a vypnutí kompresoru, které mají značný vliv na spotřebu elektrické energie a na životnost tepelného čerpadla. Nevýhodou je snižující se topný faktor se snižující se venkovní teplotou u levnějších modelů. Na trhu jsou však tepelná čerpadla zaručující stálý topný výkon i za velkých mrazů (-15°C).


Jmenovitý topný výkon tepelného čerpadla

Základem je buď svislý (vrt), nebo vodorovný (plošný) kolektor a cirkulace nemrznoucí směsi. Pro tento systém je přírodním zdrojem povrchová, podzemní nebo spodní voda. Ze zdroje (většinou ze studny) odebíráme vodu, necháme ji projít výměníkem tepelného čerpadla (výparníkem), který z ní odebere část tepla a zase ji vracíme zpět do země druhou (vsakovací) studnou. Energii získanou při nízké teplotě přečerpají na vyšší a předávají ji do otopné vody. Elektrická energie je spotřebovávána jen na pohon kompresoru a ventilátoru tepelného čerpadla.


Na kvalitě a výkonu si zakládáme. Díky tomu tato tepelná čerpadla až do teploty -25°C. Jak tepelné čerpadlo pracuje? Teplo je odebíráno ze vzduchu přes výparník tepelného čerpadla , přes který proudí venkovní vzduch. Mohou být také na přání doplněna o funkci pasivního chlazení, díky němuž budete mít v létě v domě příjemně, a to téměř zdarma.


Tato čerpadla mají stabilnější výkon , protože teplota země má i během dlouhé zimy teplotu alespoň °C. Další výhodou je naprosto tichý chod. Jeho vysoký výkon (max. kW) vám umožní v budoucnu rozšířit váš dům i postavit vytápěný bazén bez nutnosti zvyšování instalované kapacity tepelného čerpadla.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky