čtvrtek 6. dubna 2017

Vojtova metoda

Jejím základním principem je fakt, že v centrálním nervovém systému člověka jsou geneticky zakódované vrozené pohybové vzory. ESKÁ VOJTOVA SPOLEČNOST – výukový tým, z. Vítejte na stránkách České Vojtovy společnosti. Jsme spolek fyzioterapeutů – specialistů, kteří se podílí na výuce Vojtovy metody - v certifikovaných kurzech a následných vzdělávacích akcích.


Nazval je globální reflexy a začal je využívat k léčbě dětí postižených dětskou mozkovou obrnou.

Vojtova metóda je založená na prirodzenom vývoji pohyblivosti. Metoda Bobath je modernější a připravuje pohybový aparát dítěte na každodenní život. Pomáhá mu s pohyby, které bude potřebovat při vykonávání běžných denních aktivit. Vojta v padesátých letech zkoumal dětskou mozkovou obrnu a přišel na to, že v lidském těle jsou zafixovány vrozené pohybové vzory, které se dají aktivovat tlakem na určitá místa nebo protahováním některých svalů. Cvičení jsou vytvořená pro rodiče kteří už absolvovali edukaci Vojtovy metodiky od odborného fyzioterapeuta a chtějí si ji zopakovat pro lepší vyvarov.


Aby byla Vojtova terapie úspěšná, je nutné ji provádět zpravidla několikrát (až čtyřikrát) denně. Jedna terapeutická jednotka trvá pět až dvacet minut.

Protože terapii denně provádějí rodiče nebo jiné blízké osoby, hrají při aplikaci Vojtovy terapie právě oni rozhodující roli. Základným princípom je skutočnosť, že v centrálnom nervovom systéme. Používá se k terapii hybných poruch od narození až do dospělého věku. Možno ste už počuli, že každý sa rodí s automatickými pohybmi, čo voláme reflexná lokomócia. Nebolí, není důvod se jí bát.


Kdy je vhodné, jak se aplikuje a co vlastně dokáže? Jej základným princípom je fakt, že v centrálnom nervovom systéme človeka sú geneticky zakódované vrodené pohybové vzory. Vojtova společnost je zapsaný spolek, který sdružuje fyzioterapeuty , kteří se podílí na výuce Vojtovy metody v České republice.


VS je zastřešující organizací, jejímž cílem je podpora. Během let se vytvořil velmi originální diagnostický a terapeutický koncept, který zprvu cílil na děti postižené dětskou mozkovou obrnou. Cviky musíme s dětmi pravidelně cvičit doma. Tou je možné odhalit hrozící mozkové. He worked as a doctor in Prague.


Vojta therapy – reflex locomotion Vojta therapy. Problematika mozgových hybných porúch je však natoľko zložitá a závažná, že patrí výhradne do rúk vyškolených lekárov a fyzioterapeutov. Vojta Therapy in Interdisciplinary Treatment Teams.

Prof Vojta saw improvement in automatically regulated body posture as a basic prerequisite for progress in the patient’s receptivity, perception, speech, learning etc. O to více je tato léčba potřebná v případech, kdy jsou vady způsobeny. Její spektrum využití je široké.


Metoda se začala užívat k léčbě dětí s mozkovou obrnou. Dnes má ale své místo i ve fyzioterapii, např. Využívá poznatků, že pohyb se děje v pohybových vzorech, které jsou vrozené. Vychází z předpokladu, že i když má dítě zjevnou pohybovou vadu, tak že správnou stimulací svalů (a dalších bodů) můžeme jeho tělo rozvzpomenout na to, co má správně dělat. Ta umožňuje odhalit hrozící mozkové postižení ještě v průběhu prvního roku života dítěte, kdy je možné řadě škod předejít včasně prováděnou terapií.


Rehabilitace Hana brathová, Přerov. Ide o dôležité a správne hmaty, presné uhlové nastavenie trupu končatín, vyvíjaný tlak a ťah v kĺbe, aktivačné zóny a odpor kladený proti vznikajúcim pohybom. Dĺžka cvičenia je veľmi individuálna.


Poznám detičky, ktorým naozaj stačí párkrát aktivovať, osloviť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky