úterý 23. ledna 2018

Cena teplé vody v paneláku

Dvousložková cena je rozdělena na platbu stálou a proměnnou. Proměnná složka závisí zejména na ceně paliva a je vázána na skutečné množství vámi odebraného tepla registrovaného na měřiči odběrného místa ( v GJ). Je cena za kubík teplé vody alespoň přibližně reálná. Tak statistika mých záznamů o spotřebě TUV vody v paneláku podle bytových měřidel.


Pramení to z velmi špatného a neodborného vyúčtování.

Nejde o spotrebu, zajima mne cena za kubik. Kolik stojí teplá voda , to teda záleží na konkrétním způsobu ohřevu, je to. Ale třeba v našem paneláku v Praze se to určovalo vždycky ex post, tzn,. Počítat nemá cenu , stačej ti statistiky.


Průměrná cena teplé vody je Kč za m³. Cena kubíku vodu v českých městech se pohybuje od cca k 1Kč. Při ústředním ohřívání vody v okrskovém ohřívači nemá být teplota teplé vody na vstupu přívodního potrubí do připojené budovy nižší než °C.

Já bych se téhle ceny za kubík teplé vody neděsil, bude hůř. Za pohodlí v paneláku se holt platí. TUV různá, jelikož náklad na ohřev TUV se rozúčtovává v souladu s vyhláškou č. Zajímalo by mě na kolik vyjde cena kubíku teplé vody v panelovém domě, který má svůj vlastní zdroj vytápění a ohřevu TUV ? TUV) v jednotkách (bytech).


Keď tu dá niekto relevantné údaje z ročného vyúčtovania, čiže spotreba vody v m spotreba celého bytového domu, cena za teplo a koľko teraz platí za kWh elektriny, tak sa to dá ľahko vypočítať. Od septembra je povinné štítkovanie bojlerov, tak ak neponáhľaš tak počkaj a potom porovnávaj. Počítáno z cen vody v 2největších městech ČR.


V posledních letech se náklady na vytápění a zejména pak náklady na dodávku teplé užitkové vody velmi výrazně zvyšují. Existují však domy, kde mají cenu m³ teplé vody podstatně nižší než v našem domě. Pokud tedy v domě cirkulační rozvod nemáte, bylo by nutno provést nové rozvody teplé vody do bytů, s důkladnou izolací. U paneláků jsou rozvody vedeny v bytovém jádru. Rozvody teplé vody v bytě (např. z kuchyně k potrubí v jádru) už obvykle cirkulační nejsou, takže musíte chvilku počkat, než odteče teplá voda, která stála v trubkách ve vašem bytě.


V létě je tak spotřeba tepla pro přípravu teplé vody mnohem nižší v porovnání se zimou. Zajímavou možností je v tepelném čerpadle vzduch-voda využívat odpadní větrací vzduch z objektu, který má po celý rok poměrně stabilní teplotu, čímž se významně zvyšuje jeho účinnost – topný faktor.

Většina paneláků ve městech používá (nebo alespoň používala) na teplou vodu uzavřený systém, kdy čerpadlo žene horkou vodu neustále do stoupačky a vracečkou se vrací ke zdroji k doohřevu, tedy koloběh teplé vody. Díky tomu nám v paneláku tekla voda teplá těch cca normových 60°C prakticky okamžitě, 2-vteřiny. V našem paneláku máme co se vody týče položky: Studená voda, teplá voda a TUV. TUV je horká voda z kotelny na vytápění radiátorů a ohřev studené vody na teplou. Jaká je cena renovace koupelny v paneláku ? Největší slabinou bývá panelákové jádro.


Proto základem většiny rekonstrukcí bytů v paneláku je z důvodů hygienických, estetických i bezpečnostních (elektroinstalace neodpovídá současným normám a často je v dezolátním stavu, což je v mokrém provozu nebezpečné) téměř vždy přestavba panelákového jádra. Z tohoto důvodu měříme spotřebu studené vody a množství tepla dodaného pro její ohřev. Spotřebu tepla měříme na vstupu do výměníkové stanice.


Spotřeba teplé vody se tedy neměří na kubíky (m 3), ale v GJ dodaného tepla a objemu spotřebované studené vody.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky