úterý 5. září 2017

Měření spotřeby vody v bytech

Jak měřit vodu v současné době tak, aby poctivý člověk neprodělal Přesné měření spotřeby vody v bytech je doslova nutnost. Jak předejít konfliktům při měření spotřeby vody v bytech Nespokojenost spotřebitelů s konečným vyúčtováním spotřeby vody je stále aktuálním problémem. Tento nesoulad bývá způsoben buď nepřesným měřením vodoměrů nebo dokonce i amotnými uživateli, kteří různými „úpravami“ vodoměr vyřazují z provozu.


Proto považujeme přesné měření spotřeby vody za nezbytné a také považujeme ONLINE přístup k naměřeným hodnotám za velmi přínosný. Níže se pokusíme vysvětlit, co je podstatné pro měření spotřeby vody zajistit a jakým způsobem lze předejít nepříjemnostem typu příliš vysoká faktura za vodu atp. Měření , odečet a účtování spotřeby vody a energií v bytovém domě.

Uvádí jednotlivé typy měřičů a hodnotí jejich použití z hlediska možnosti začlenit je do domovních systémů měření spotřeby. Vodoměr pouze signalizuje průtok vody vodoměrem. Celkový odběr v nemovitosti vzniklý součtem drobných odběrů případně úniků v jednotlivých bytech , spolu s běžnou spotřebou, však domovní vodoměr registruje již správně a navíc jeho přesnost měření je zpravidla nejméně o třídu vyšší. Pro měření spotřeby vody jsou použity moderní bezpohybové elektronické průtokoměry, přičemž u teplé vody se odděleně registruje voda o teplotě menší nebo větší jako o C. Konkrétní příklad nasazení měření spotřeby tepla v bytech.


Nové požadavky - aktualizováno! Někde jsem slyšela, že vodoměry v bytě jsou pouze poměrová měřidla a že se téměř vždy spotřeba na patě domu a spotřeba naměřená v bytech vlastníků nikdy nemůže sejít! Indikátor uchovává v paměti spotřeby měsíců zpětně od aktuálního data - díky indikátoru lze provádět zpětné rozúčtování jednotlivých období (změna nájemníka, změna ceny tepla apod.) bez možnosti manipulace s naměřenými daty.


Ve dvou domech je ohřívač vody umístěn v domě, v ostatních třech domech se teplá voda přivádí z ohřívače umístěného mimo dům a průtoky byly měřeny na přívodu studené vody do domu.

Dálkový odečet vody bez nutnosti vstupu do bytu či sledování spotřeby v reálném čase. To jsou zatím poslední výdobytky systémů pro měření spotřeby vody. Toto odvětví však prošlo bohatým historickým vývojem, do kterého se zapsal mimo jiné i slavný Michael Faraday. Instalací kvalitních vodoměrů může majitel domu znatelně zpřesnit odečty a rozúčtování spotřeby vody v jednotlivých bytech.


Ultrazvukové měření spotřeby tepla Přestože se klasické mechanické měřiče spotřeby vody a tepla neustále zdokonalují, do domů si stále častěji hledají cestu také ultrazvuková měřicí zařízení, jejichž doménou byl dosud hlavně. Umožňují přesné měření spotřeby tepla ve fyzikálních jednotkách, která se určí z výsledného rozdílu teplot a množství protečené vody. V bytě bydlela babička.


Po její smrti zde nikdo nebydlí. Tuto skutečnost jsem řádně nahlásila správci domu. V jednotlivých bytech nejsou osazeny vodoměry pro odběr studené vody. V minulosti jsem navrhovala, aby byly vodoměry osazeny. Zásadní nedostatek byl v tom, že v české legislativě, jak občanskoprávní, tak energetické, nebyla zakotvena obecná povinnost k měření skutečné spotřeby tepelné energie na vytápění a dodávku teplé vody pro konečné spotřebitele, a že se koneční spotřebitelé instalace takového měřicího zařízení nemohli účinně domáhat.


Lze konstatovat, že osazování podružných vodoměrů prokazatelně šetří vodu. Náklady na měření odebrané vody se pohybují v řádu jednotek procent ceny za odebranou vodu. Někteří obyvatelé bytů, kteří jednou za pět let musí zaplatit ověřování vodoměrů, jsou nepříjemně překvapeni fakturou v řádech. Pro naše zákazníky poskytujeme komplexní služby v oblastech měření tepla, instalat. K měření spotřeby tepla lze využít denostupňovou metodu a pro měření spotřeby vody lze využít moderní bezpohybové indukční průtokoměry.


Problematika měření spotřeby vody a tepla Na toto téma toho bylo napsáno hodně, přičemž nejbouřlivější diskuse vyvolává zejména několik otázek: Jak spravedlivě rozdělit teplo, které bylo do domu dodáno, ale měřiče v jednotlivých bytech tomu neodpovídají? Trendem v oblasti měření spotřeby a dálkových odečtů je doplnění systému o tzv.

V takovém případě je možné spotřebu tepla i vody sledovat online z jakéhokoliv zařízení. Díky tomu si obyvatelé udělají přehled o tom, kolik energie spotřebují a kde mohou případně ušetřit. Systém je určen pro byty v panelových a jiných činžovních domech k denostupňovému poměrovému měření spotřeby tepla a teplé i studené vody v bytech s odečtem na patě domu. Systém může samozřejmě sloužit i pouze pro měření spotřeby tepla nebo pouze pro měření spotřeby teplé a studené vody.


Pokud je v domě instalován centrální rozvod tepelné energie, z něhož jsou napojeny jednotky vždy jedním vstupem, tento vstup je do jednotky dále rozveden ke každému otopnému tělesu horizontálním rozvodem, pak patří na vstup do jednotky stanovené měřidlo, tzv. Právo Miroslav Kynčl z tiskového odboru MPO. V posledních letech se orientuje na vývoj radiových modulů pro dálkové odečty měřidel vody , plynu, elektřiny a tepla. SOFTLINK vyvíjí softwarové aplikace, které poskytují uživatelům automatické zpracování a vyhodnocování dat, on-line odečítaných, z různých měřidel energií a vody. Nyní vyvstala otázka zda vůbec má smysl zavést poměrové měření tepla v bytech.


Teplotní indokátor není levnou záležitostí, protože je nutno přihlédnout k počtu těles v bytech. Odečty nemůžeme dělat sami, ale musíme je nechat udělat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky