čtvrtek 28. září 2017

Koeficient polohy místnosti

Pokud jste tím myslel stanovení koeficientů pro zohlednění polohy místností v domě a vzhledem ke světovým stranám, tak musím konstatovat, že metod stanovení těchto koeficientů je více, ale žádná z nich není oficiálně schválena či preferována. Je to jen otázka odpovědnosti a zkušenosti odborníků z rozúčtovaní firmy. Koeficient umožňuje vytápět levněji místnosti s nevýhodným koeficientem! A vůbec nemusí jít o kuřáky, koumáci jsou i mezi nekuřáky.


Máte přehled o tom, kolik lidí odstranilo dveře mezi místnostmi, kolik bytů má shrnovací dveře, které netěsní a kdo a jak dlouho nechává otevřené dveře mezi místnostmi? Metody pro měření a registraci dodávky tepla do bytů. THERA Energo: „U indikátorů rozdělovačů topných nákladů si uživatel bytu.


Příslušenstvím bytu jsou vedlejší místnosti a prostory určené k tomu, aby byly s. Cílem zohlednění polohy bytu a její korekce je, aby náklady na vytápění bytů stejné velikosti vytápěných na stejnou teplotu byly stejné, srovnatelné bez ohledu na jejich umístění v domě. Důležité je, že polohový koeficient musí být vypočten autorizovanou osobou zvlášť pro každý byt! Problematický je třetí údaj – koeficient polohy. Zohlednění polohy a orientace vytápěných místností.


Nechci zde otevírat diskusi se zastánci extrémního názoru, že polohu bytu je třeba ignorovat a každý si má zaplatit co protopí. SSR, se koeficienty polohy mají určit tak, aby kompenzovaly nevýhodnou polohu bytu a vyrovnávaly rozdíly v izolační schopnosti. Zmiňujeme se o koeficientu pro zohlednění místnosti nebo bytu. Kdy bude třeba koeficient pro každou místnost a kdy pro byt? Pokud je v domě klasická otopná soustava se stoupačkovými rozvody, jde o přípa kdy nelze instalovat jeden měřič tepla pro celý byt, a tudíž budete potřebovat koeficient pro každou místnost s otopným tělesem.


A tu má řešit korekce podle polohy , čili polohový koeficient. Tak k čemu potřebujeme ještě další rovnátko? Pak jsem se seznámil s empirickými koeficienty, a vše mi bylo okamžitě jasné. A máme zde další chybu až kolem.


Nebudu vypočítávat další problematické oblasti jakými je např. Jde mi o to, jestli je to dané zákonem, nebo platí vnitřní stanovy, např. A pokud žádné stanovy nejsou, musí se příslušná část (o rozpočítávání tepla) schválit? U tohoto koeficientu prosíme o překontrolování, zda údaje v tabulce zaznamenané u Vašeho bytu souhlasí s polohou v objektu viz tabulka níže.


Základní informace o rozúčtování nákladů na vytápění, teplou a studenou vodu. Další koeficient mírně upravuje spotřebu tepla podle orientace místnosti ke. UF = koeficient výkonu OT x koeficient přestupu tepla. Korekce na polohu místnosti. Korigované dílky = spotřební dílky x koeficient polohy.


Při zpracování údajů (odečtených dílků) se používá řada opravných koeficientů ( koeficient polohy , výkonu tělesa, světové strany, přestupu tepla, montáže, zákrytu), které mají vyvážit nepřesnosti metody. Rovněž tolerance odparu mezi jednotlivými indikátory je poměrně velká (až ). Příklady částečných účinností pro volné vytápěcí plochy (radiátory), sálavé vytápění a pro elektrické vytápění, pro různé způsoby regulace teploty v místnosti , teplotní spády, polohy předávacího prvku, resp. Přímo nevytápěné místnosti však mohou získat tepelný zisk přímo z potrubí vnitřního rozvodu. Pokud je v domě místnost, která je přístupná jen uživatelům některých bytů (klíče od této místnosti nemají uživatelé všech bytů), může se SVJ rozhodnout, že tato místnost bude pro účely rozúčtování tepla na vytápění považována za samostatnou jednotku.


I kdyby měly místnosti shodné ztráty prostupem, tak nebudou mít shodné ztráty větráním. Ty závisí na velikosti větraného prostoru, a proto mívají různě velké místnosti rozdílnou energetickou náročnost. Bilanční koeficienty přesně zohledňují reálné tepelné ztráty, včetně ztrát větráním. Nejvíc starostí a dohadů tvoří koeficient polohy místnosti , který udává vztah mezi rozdílně energeticky náročnými byty (místnostmi) v rámci rozúčtovaného domu.


Zásadní problém je v chápání úhrady za vytápění okrajo− vých, energeticky náročnějších bytů. Tento problém normy ČSN EN 8a ČSN EN 8neřeší. Technický portál - aktuální informace z Vaąeho oboru. Kaľdý den přináąíme zpravodajství, odborné články, informace o změnách v legislativě a standardizaci v nejrůznějąích oblastech techniky.


V obdélníkové místnosti je použití absorpčních materiálů nejvíce efektivní blízko rohů. Absorpční materiál použitý v rozích je až dvakrát účinnější než kdyby byl použit uprostřed stěny. Vytvořením mezery mezi absorpčním materiálem a zdí se zvyšuje absorpční koeficient materiálu.


Máte správné vyúčtování služeb za užívání bytu ? Koncem dubna má každý nájemník, člen bytového družstva či vlastník jednotky obdržet od správní firmy vyúčtování služeb, tepelné energie a vody za minulý rok.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky