pátek 1. září 2017

Základové patky

Pasy a patky patří do kategorie tzv. Jedná se o monolitické betonové konstrukce, často kombinované s litím do výkopu a do ztraceného bednění. Důležitá je příprava výkopu, dobré výškové zaměření a provedení. Přes pasy se zpravidla lije podkladní beton. Zatížení ze svislých vertikálních prvků, tj.


Založení na patkách vyžaduje málo stlačitelnou.

Pro návrh patky budeme uvažovat založení na zemině o pevnosti R. Napětí v základové spáře σ musí být menší než pevnost zeminy. Jednoduchou úpravou spočteme minimální nutnou. Kotevní patky a prvky, pro různé typy základů. Pro dřevostavby, kotvení do litého betonu i na hotové základové desky, pro pozednice a další stavební či tesařské projekty.


Každá stavba musí byť pevne spojená so zemou, do ktorej sa prenášajú všetky stále i občasné zaťaženia domu. Základové patky z prostého betonu. Pri návrhu základov platí, že optimálne základové konštrukcie sú také, ktoré pri najmenšej prácnosti, spotrebe materiálu a energie plne zaisťujú bezpečnosť stavby a vylučujú jej deformácie.

Patky s kalichem jsou rozšířené u montovaných průmyslových hal. Obsahují prohlubeň pro sloup, který se po osazení a znivelizování zalije cementovou maltou a zabetonuje. Pokud budujeme základové pasy, je vybetonovaná plocha mezi nimi jen nenosnou podlahou přízemních obytných místností a technického zázemí, případně garáže.


Pro běžné rodinné domy nejčastěji budujeme základové pasy a finančně mnohem náročnějšímu řešení plovoucí základové desky se vyhneme. Stavební, kotevní, montážní, základové patky ke kotvení dřevěných trámů, pilířů, dřevostaveb. Chci ho dát na betonové základov. To spočívá v tom, že lidé často zaměňují skutečnou základovou desku s betonovou vrstvou bez nosné funkce na základových pásech.


Jedná se přitom o samostatné, odlišné způsoby tvorby základů staveb, kterých existuje hned několik, dále také základové patky nebo piloty. Zhotovení betonové základové patky je sice pracnější a zdlouhavější, vytvoří však pevný základ pro masivní konstrukce z větších dřevěných profilů. Při stavbě betonové patky je třeba vyhloubit základovou rýhu, do které se bude odlévat betonová patka.


Prvky pro základy - patky jsou prvky sloužící k založení sloupů, stojin a jiných konstrukcí s bodovým zatížením základu. Patky , ktore budu na druhej strane pristresku nie su problem, kedze su dalej od domu - vykopem jamu do nezamrznej hlbky, ulozim DTcka a vylejem ich betonom. No tu pod terasou uz su existujuce zakladove pasy, mam tie patky nejakym sposobom chytit do existujuceho zakladu? Vyska patiek od toho zakladu mi vychadza mozno 30cm.


Kotviace pätky nie sú len pätky na ukotvenie trámikov, ale všetky kotviace prvky, ktorými môžete rýchlo vyriešiť základové kotvenie. Medzi kotviace pätky a ďalšie kotviace prvky patrí napríklad žiarovo pozinkované ukotvenie trámikov, skrutkovacie pätky, pätky trámu, plotové úpinky alebo pätky piliera. To samé platí pro optimalizaci základové patky.


Pokročilý AutoDesihn využívá citlivostní algoritmus.

V každé iteraci je každý parametr měněn samostatně podle pro něj zadaných kroků a je posouzeno, která změna má na využití základové patky největší vliv. Tato změna je pak použita. Posouzení základové patky na ohybový moment Při návrhu výztuže na ohybový moment lze předpokládat statické působení prvku jako konzola vetknutá do sloupu zatížená napětím v zemině p d. Patka může být dimenzována na ohybový moment působící na celou šířku patky nebo na moment působící na metr šířky. Volba základů padla na betonové patky.


Měl jsem za to, že to bude méně práce než betonová deska nebo základové pasy. Dlaždice jsem nechtěl, neboť bych rád dřevostavbu ukotvil s podkladu - přece jenom v místě docela hodně fouká a nerad bych aby větříček podobný tomu, co sebral přibitou lepenku ze zahradního domku posouval skládek. K dlaždicím jaksi kotvit nejde. Přenášejí zatížení ze sloupu na základovou půdu a používají se pro skeletové železobetonové a ocelové konstrukce.


Půdorysný tvar patek může být: čtvercový, obdélníkový. Nejčastějším materiálem patek je beton nebo železobeton. Patky jsou betonové bloky, čtvercového nebo obdélníkového půdorysu s možností bočního vybrání pro uložení základového trámu.


Najdete zde celou řadu základových kotvících patek, které Vám usnadní realizaci pevných základů dřevostavby, dětského hřiště, altánu, podesty či terasy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky