čtvrtek 31. května 2018

Jak utěsnit kouřovod

Pokud se vám špiní sklo u krbu nebo u krbových kamen, může to být tím, že máte špatné těsnění. Je zbytečné sklo čistit, protože se zase zašpiní. Nejdřív si opravte těsnění.


Dobrý den, vyměnil jsem na kamnech starý dosluhující plechový kouřovod , který byl ten obyčejný ze slabého plechu. Jak zaizolovat a utěsnit kouřovod ?

Vzhledem k vysoké výstupní teplotě spalin se provádí často na kouřovodech izolace a kvůli zvýšení účinnosti topných těles a lepšímu spalování je vhodné provést také utěsnění kouřovodu. Byl koupen s takto instalovaným kotlem a potřebuji dočasně utěsnit kouřovod kvůli revizákovi, který to takto požadoval, aby dal revizi. Až bude čas, tak mohu přestavovat komíny. Pokud by byl kouřovod příliš dlouhý, zbytečně by unikalo teplo a uzení by trvalo příliš dlouho, při krátké vzdálenosti mezi ohništěm a dřevěnou udírnou zase vzniká nebezpečí přeskočení jiskry a horké plyny by mohli maso připálit. Když jsem měl na chladiči špatné těsnění a potřeboval jsem ho utěsnit , tak jsem použil přípravek Sonax.


Zkus se na něj zeptat a přečti si návod. Je to jeden z těch levnějších způsobů jak utěsnit chladič.

Samozřejmě existují i dražší přípravky. Chtělo by to přechodku z 1na 1nasadit přímo na kamna. Nemí mi jasné jak stejné roury vložené do sebe mají vůli? Nenasadil jste je obráceně?


Roury mají jeden konec menší a pěkně. Utěsnit se to dá kamnářskou šňůrou, ale problém je při vyndávání rour a vymetání. Pokud kamna nehoří tak, jak by měla, je možné, že komín či kouřovod špatně těsní, a tím pádem přisává tzv. Nechte prověřit komín (např. utěsnit komínová dvířka). Kouřovod jsem po té zazdil, přičemž jsem neustále uzpůsoboval jeho tvar dle potřeby zdiva.


Ovšem nesměl být nikde prudce zlomen, musely být všude zachovány oblé přechody, a to jak z důvodu dobrého tahu kouře (viz. výše), tak také z důvodu snadného vymetání sazí. Jak a co utěsnit spoj mezi koupelnou a dlaždice (video) Nejdůležitější věcí při utěsnění švů mezi koupelnou a zdí je, že práce může být provedena nezávisle, což znamená, že nemusíte utrácet peníze na služby pána. Výběr materiálů je poměrně snadný, je nutné pouze dodržovat výše uvedená doporučení a. Pokud máte komín s keramickou vložkou (Schiedel, Eko-komíny, apod.), tak nelze kovový kouřovod zastrčit natvrdo do této keramiky.


Keramika se teplem neroztahuje, kdežto kov ano. Taková škoda je velice težce.

Stačí totiž špatně utěsnit kouřovod a rázem máte plný byt spalin. Než poprvé zatopíte, měl by kominík zkontrolovat spalinové cesty, a to u nového i opravovaného komína, a sepsat revizní zprávu. Kvalitní revize komína stojí do tisíce korun, říká Jiří Vrba.


Těsnící a izolační šňůry (skleněné ucpávkové) jsou vyrobeny ze speciálního skleněného vlákna,pletené izolační těsnění, vyrobené ze skleněné příze ECO. Jsou plnohodnotnou náhradou azbestových materiálů. Těsnění je elektricky nevodivé.


Přesnou výšku napojení nám vždy sdělí výrobce či prodejce daného spotřebiče. Tyto údaje by též měla znát topenářská firma, která nám kotel zapojí. Kouřovod smí být ke komínu napojen pouze na jedné ze bočních stran komínové tvárnice a sopouch nikdy nesmí procházet rohem komína.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky