Rychlost této skupenské přeměny je závislá na množství tepla přiváděného do vařící se kapaliny. K vypařování dochází za jakékoli teploty kapaliny. Na čem závisí rychlost vypařování ? Na teplotě – čím vyšší teplota, tím je vypařování rychlejší.
Při vyšší teplotě se pohybují molekuly rychleji, proto částice dříve dosáhnou vyšší rychlosti a překonají přitažlivé síly. Můžete si ověřit – kápněte kapku na plotýnku vařiče, chvíli pozorujte.
Z logiky věci se zdá být rozumné definovat ji jako hmotnost kapaliny odpařené za jednotku času. Rychlost vypařování nemá v českém kontextu žádnou ustálenou definici ani označení. Pro žáky bude ale obecně snazší hovořit o změně hmotnosti v různých nádobách za stejný časový úsek, proto se o intuitivní definici. Jakým jiným názvem můžeme označit kapalnění? Jaká je hodnota normálního tlaku?
Vysvětli pojem kapalnění. Co při kondenzaci probíhá? Objem kapaliny se v otevřené nádobě s časem zmenšuje, což je způsobeno přeměnou kapaliny na páru.
Takový děj označujeme jako vypařování. Zm ěna kapaliny na plyn z řejm ě probíhá stejným zp ůsobeZah říváme kapalinu ⇒ zvyšuje se rychlost neuspo řádaného pohybu částic ⇒ p ři ur čité teplot ě (teplota varu) je rychlost částic dostate čná k tomu, aby se částice uvolnily z kapaliny a kapalina se zm ěnila na plyn. Vypařování je děj, při kterém se kapalina mění v plyn. Rychlost , jakou se kapalina vypařuje, závisí na teplotě kapaliny, velikosti povrchu kapaliny, chemickém složení kapaliny, odvádění vznikajících par. Opačným dějem k vypařování je kapalnění (kondenzace).
Aby došlo k vypařování , musí se přidat kg pevné látky. Anamarie vody (místo anomálie). Teplota varu závisí na všech teplotách. Amorfní látky tají v teploměrech intervalu.
První z nich je to, že rychlost vypařování závisí na teplotě, materiálu, ploše a také na rychlosti odstraňování par. Právě ten poslední vliv je v tomto případě důležitý – čím rychleji odfoukáváme vypařené molekuly, tím rychleji probíhá vypařování a tím více klesá teplota. Znáš to z léta – pokud. Víte, jak rychle chodíte? Rychlost chůze závisí na mnoha faktorech: jestli někam jdeme nebo se jen tak procházíme, jak dobrý je povrch, věk člověka atd.
Každý člověk má své vlastní tempo. Var - změna skupenství kapalného na plynné. Rozdíl od vypařování : - kapalina se přeměňuje na plyn v celém objemu a ne jen z povrchové vrstvy.
Rychlost , kterou se kapalina vypařuje, závisí na látce (líh se vypařuje rychleji než voda), na teplotě kapaliny (voda se vypaří rychleji v létě než pozdě na podzim, kdy je teplota kolem nuly), na ploše volného povrchu (rychleji se vypaří litr vody, když ho rozlijeme po zemi než když ho necháme ve sklenici) a na množství.
Výsledek – ve všech případech se voda vypařila – tj. Pamatuj: Kapalina se vypařuje při každé teplotě. Ze zkušeností víme, že objem kapaliny v otevřené nádobě se s časem zmenšuje, neboť část kapaliny se mění v páru. Tento děj se nazývá vypařování.
Na rozdíl od tání probíhá vypařování z volného povrchu kapaliny za každé teploty, při níž kapalné skupenství existuje.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.