pondělí 19. března 2018

Alkalita vody v akvariu

Uhličitanová tvrdost (alkalinita) akvarijní vody je pojem, který většina lidí zná. K čemu je ale alkalinita dobrá? Jak s touto hodnotou pracovat a co všechno v akváriu ovlivňuje? Pojďme si na tyto otázky odpovědět. V běžné praxi je proto daleko vhodnější přizpůsobit výběr chovaných ryb naší vodě, než se naopak pouštět do chemických pokusů.


Chceme-li opravdu měnit parametry vody , pak se alkalita stává klíčovým faktorem.

Například při doplňování odparu v akváriu - nemá vliv na celkové pH vody v. Měním-li stále objemu vody každé dva týdny a alkalita vstupní vody je ° dKH, před 4. V jednom z mých předešlých článků jsem se pokusil vysvětlit, jaký vliv má pH na účinnost desinfekce bazénové vody chlorem. Je samozrejmosťou, že ak budujeme akvárium pre závojnatky, začína sa s čistou vodou, ktorá je nutná pre dobrý štart. Výměnu vody doporučujeme provádět v pravidelném intervalu, jednou za dní.


Při této příležitosti provedeme kontrolní test, abychom zjistili základní hodnoty vody pomocí. Předtím, než začnete vyměňovat vodu v akváriu, zjistěte, zda vaše vodovodní voda neobsahuje prvky, které řasy povzbuzují v růstu. Pokud testy vykazují významné hladiny fosforečnanu, dusičnanů nebo jiných látek, které podporují růst řas, bude váš boj proti nim marný, dokud nesnížíte koncentraci těchto látek.


V jiných nádržích, kde je více živo, více krmeno, více výměn vody a relativně méně rostlin, k tomuto poklesu nedochází.

PS: Teoreticky může něco absorbovat i uhlí, ale zrovna zde je ho málo a měním ho po dlouhé době (zde ho v podstatě není třeba - mám ho tam hlavně z estetických důvodů - voda pak má křišťálovou jiskru). Výrobce uvádí, že udržuje pH vody v rozmezí od 9- poté je tady také výrobek Seachem Malawi Buffer, který upraví vodu pro akvarijní ryby z jezera Malawi a takto vodu udržuje v hodnotách 8-4. Jejich výhodou je také to, že neupravují pouze pH, ale celkově parametry tak aby byla voda vhodná pro vaše ryby.


Celková tvrdost vody GH - jak ji snížit? Problém je hlavně u celkové tvrdosti vody GH. Velké množství rozpuštěných látek v této vodě zvyšuje celkovou tvrdost, proto je hlavně studniční voda pro akvaristiku nevhodná nebo méně vhodná.


Jenže na většině míst je i vodovodní voda příliš tvrdá. Napríkla v lete je bežné, ak je teplota v akváriu 25°C a preto je nelogické nastavovať požadovanú teplotu na 26°C. V zime, keď teplota v miestnosti môže klesnúť pod 20°C, je lepšie nastaviť ohrievač na 26°C, pretože aj pri výkyvoch v miestnosti bude rezerva dostatočná. Jak jednoduše odkalit vodu z akvária, zároveň tedy vypustit a poté napustit přímo z umyvadla? Nepoužívejte vodu přímo z vodovodu v případě, že máte kr.


Takto budete vedieť, že v akváriu máte všetky potrebné nitrifikačné baktérie, ktoré sú potrebné na správny beh akvária so závojnatkami. V tomto okamihu môžete prestať pridávať amoniak a vykonať prvú čiastočnú výmenu vody na odstránenie nitrátov, ktoré boli vyprodukované kolóniou baktérii. Znova otestujte vodu a. Tlamovci v akváriu - Miroslav Kraut. Velice prakticky podaná akvaristická příručka, určená všem zájemcům o chov těchto často barevně atraktivních a přitom poměrně nenáročných ryb.


Autor, český specialista na africké tlamovce, se v ní se čtenáři nezištně dělí o své dlouholeté zkušenosti, protože chce, aby. No to by test na alkalitu, KNK (kyselinovu neutralizacnu kapacitu)( v akvaristike kupujes ako test na uhlicitanovu tvrdost co nie je spravne) neukazoval 0. Víme, že čím nižší je pH, tím vyšší je účinnost chloru a tím víc vzrůstá hodnota oxidačně redukčního potenciálu.

Rozmezí teplot Jedna z nejdůležitějších věcí v akvaristice je udržování správné teploty vody. Maximum je okolo °C. Za nejnižší hranici je považována teplota °C.


Některé tropické a subtropické ryby snášejí přechodně i nižší teploty, brzy se však u nich projeví důsledky. Nízká teplota Nízká teplota vody může způsobit u teplomilné rybky ztrátu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky