středa 14. března 2018

Rtuťový teploměr

Rtuťový teploměr

Klasické provedení je rtuťový teploměr s rozsahem cca až °C a rozlišením °C. Kapilára nad nádobkou se rtutí je zúžena, takže se v tomto místě při poklesu teploty rtuťový sloupec přetrhne a teploměr tak stále ukazuje maximální naměřenou teplotu (před dalším použitím se musí „sklepnout“). Lékařský teploměr – má větší baňku se rtutí a nad ní je trubička zúžená. Při poklesu teploty se rtuťový sloupec ve zúženém místě přeruší a tak zůstane zaznamenána nejvyšší teplota, která se měří s přesností na desetiny stupně. Před dalším měřením se rtuť vrátí zpět „sklepnutím“.


Rtuťový teploměr

Rtuťový tlakoměr udává tlak výškou rtuťového sloupce ve vzduchoprázdné skleněné trubici, která je nahoře uzavřena a dole ponořena do nádoby s rtutí. Hmotnost rtuti vytlačené do trubice je v rovnováze s hmotností atmosféry, která působí na hladinu rtuti v nádobce. S kolísáním barometrického tlaku kolísá výška. Podrobnější informace naleznete v článku Teploměr.


Použijte digitální teploměr. Kupte si teploměr , který je možné používat jak pro měření v ústech, tak pro měření v podpaždí nebo konečníku. Pokud máte starý rtuťový teploměr , raději ho vyhoďte.


Od června není možné sehnat v lékárnách klasický rtuťový teploměr. Může za to směrnice Evropské unie, podle níž rtuť zatěžuje životní prostředí. Lidé se po nich pořád ptají, protože na ně byli zvyklí, řekla iDNES. Hana Dominiková z pražské Lékárny Moráň. Rtuťový barometr se skládá z trubice na jednom konci zatavené, naplněné rtutí, na kterou na druhém zahnutém konci působí atmosférický tlak.


Podle výšky rtuti pod zataveným koncem lze určit velikost atmosférického tlaku (čím výš rtuť vystoupí, tím větší tlak). Zákaz rtuťových teploměrů - čím je nahradit? Legislativa: Většina z Vás si už nejspíše všimla, že z lékáren a obchodů zmizelo něco, na co jste byli zvyklí odjakživa - klasické skleněné rtuťové lékařské teploměry určené k měření tělesné teploty. E-shop: Laboratorní potřeby, vše pro laboratoř jako laboratorní digestoře, laboratorní nábytek, židle, bezpečnostní skříně a bezpečnostní sprchy, pH metry, konduktometry, laboratorní pece a sušárny. Bimetal (dvojkov) je pásek ze dvou kovů o různých tepelných roztažnostech.


Kovy jsou navzájem pevně spojeny (např. slisovány nebo spojeny plošným svarem). Při ohřívání nebo ochlazování dochází na různých stranách pásku k různému rozpínání kovů. Definition from Wiktionary, the free dictionary. Jump to navigation Jump to search.


Nejvýznamnějším Fahrenheitovým vynálezem je jeho skoro dokonalý rtuťový teploměr s dochovanou stupnicí. Tato stupnice se podle autora nazývá Fahrenheitova, odpovídající jednotka se značí °F. Německý fyzik Gabriel Fahrenheit zkonstruoval rtuťový teploměr a navrhl vlastní stupnici.


Mnozí to známe z dětství: Někdo rozbil rtuťový teploměr a poskakující kuličky uvolněného média se rozeběhly do všech stran. Kdo věděl o nebezpečí jedovatých výparů, hned se také vyděsil a začal opatrně a pečlivě uklízet. Jak to, že se dá rtuťový teploměr sklepat? První věc, která je divná je, že hmotnost rtuťi v té kaliáře musí být minimální a že to vůbec nějakým klepáním dát zpátky přes zúžení dát do baňky na špičce.


Prodám nový rtuťový teploměr. Posílám poštou a kvalitně zabalené, a nebo osobni predani Praha Zličin-Brno- Ostrava Součastí je i obal pro teploměr Možnost poslat i více kusů vice info na tel. Co dělat, když se v domácnosti rozbije rtuťový teploměr ? Jak založit domácí kompostér?


Rtuťový teploměr

Jak snižovat množství odpadu? Může být kompost v bytě původcem plísní? Jak předcházet vzniku odpadů z ihned vyhozených obalů? Má smysl používat biodegrabilní ekopleny?


Celkový počet odpovězených dotazů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky