pondělí 19. března 2018

Utěsnění klimatizace v autě

Doporučuje se alespoň jednou za dva týdny na několik málo minut. Věděli jste, že klimatizace je účinná pro rychlejší rozmrazení čelního skla v případě, že je motor studený a také pomáhá při odmlžení skel? Zápach z klimatizace v autě je ukazatelem zanedbávání jejího čištění. Nevyčištěná klimatizace je ideálním místem pro růst bakterií a plísní.


Odborníci proto doporučují aspoň dvakrát ročně klimatizaci vyčistit a vydezinfikovat.

Možná jste se již někdy zamýšleli, jak taková klimatizace v automobilu vlastně funguje, asi není překvapením, že princip funkce je stejný jako kdekoliv jinde. V automobilech se používá klasické kompresorové chlazení, samozřejmě je ale upravené pro správnou funkci ve vozech. Klimatizace v autě : Je lepší manuální nebo automatická? V posledních letech se stala klimatizace prakticky standardním prvkem výbavy nových automobilů. Jak ji správně nastavit?


Servis a opravy autoklimatizace. Mezi nejčastější závady klimatizací v automobilech patří úniky chladícího média z okruhu klimatizace. Snaha výrobců automobilů o maximální snížení výrobních nákladů k tomu jen přispívá.

Návod jak použít nejprodávanější čistič klimatizace Klima Fresh K2. Zavřeme všechny dveře a okna 2️⃣ Nastartujeme, zapneme ventilátor na nejvyšší stupeň,. Zatímco v letních parnech běží často klimatizace auta naplno, v zimě je její použití diskutabilní.


Ti, co mají manuální verzi, klimatizaci (či přesněji její kompresor), vyřadí z činnosti prostým zmáčknutím tlačítka „econ“ nebo prostě nezmáčknou „AC“, případně ovladač se symbolem sněhové vločky. Ne každý ji ale umí v této vlně veder správně používat. Svou správnou funkcí vytváří příjemné prostředí pro řízení a celkové pohodě řidiče i ostatních cestujících.


Názory řidičů, že klimatizace je nepotřebná a že jim nechybí, většinou berou za své, jakmile rtuť teploměru začne stoupat nad stupňů. Jaký typ alternativního pohonu auta byste si vybrali? Můžu mít na autě pneu od dvou značek? Proč se říká pedálu v autě plyn, když auto není na plyn, ale na benzin či naftu?


V první řadě je potřeba si uvědomit, že klimatizace chlad nevyrábí, pouze předává teplo z jednoho prostředí do druhého. Princip klimatizace v autě se dá přirovnat k ledničce, jakou máme všichni doma. Využívá vlastností chladícího média, které v závislosti na tlaku a teplotě přechází mezi kapalnou a plynnou fází. Ovšem v dnešní době je již každý luxusní vůz a většina nově sériově vyrobených osobních automobilů, automobilní klimatizací vybavena. Navíc lze klimatizaci dodatečně nainstalovat také do starších vozů.


Buď se v autě nechá vyvíjet plyn, který vydezinfikuje všechno, existují také tablety, jež se vhazují do systému ventilace, nebo zmíněné spreje s dlouhou hadičkou. Nemusíte se však bát, že by omyté nečistoty zůstaly v autě – odtečou pod vůz kanálkem pro kondenzovanou vodu, říká Oldřich Vacek.

Podle ADAC klimatizace vysuší vlhkost, která se do auta dostane se sněhem na botách nebo nohavicích. V roli výborného pomocníka vystupuje klimatizace , která vysušuje vzduch a dokáže rychle odmlžit všechna skla v autě. Chybou je však nechávat zapnutou vnitřní cirkulaci vzduchu, v takovém případě bude vlhkost neustále kroužit po interiéru. Při přílišném snížení teploty v interiéru vozu oproti vnějšímu prostředí může mít klimatizace podle lékařů podíl i na postupném vývoji revma.


Nová auta se bez tohoto příjemného doplňku snad již ani nevyrábí. Před pár lety se za tuto výbavu připlácelo. Pokud si dnes objednáváte nové auto už si cena za navýší pouze za to, pokud chcete mít v autě klimatizaci automatickou.


V extrémních vedrech nelze v autě bez klimatizace skoro přežít. Podívejte se na nejčastější omyly při používání klimatizace. Manuální kliatizace reguluje stálou teplotu v autě. Důkladná kontrola a pravidelná údržba zvýší životnost klimatizace a zároveň vylepší prostředí ve vašem autě. Sytém vám tu zkontrolují, doplní chladicí médium, prověří účinnost klimatizace , doplní olej a klimatizaci vyčistí ozonem – dezinfekce zničí všechny viry, bakterie, plísně i jiné mikroorganismy.


Asi každý ví, že nastavená teplota by neměla být výrazně nižší než teplota vzduchu venku. Ale to je pouze základ. Další chyby už tak známé nejsou.


Pokud vám na autě nefunguje klimatizace , v létě to určitě poznáte. Pokud se po zapnutí klimatizace začne ozývat podezřelý hluk, je na místě navštívit. Asi let jezdíme v autě s klimatizací a už bych bez klimatizace nerad jezdil, považuji ji za příspěvek k pasívní bezpečnosti. K té cestě mne napadla autochladnička, aspoň byste měli po ruce vychlazené nápoje.


V autoservisu Autocent se postarají o to, abyste měli po celou dobu vaší jízdy dostatečný přísun čerstvého vzduchu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky