středa 14. srpna 2019

Triakový regulátor výkonu schema

Od doby, co se dá z Číny „cokoliv“ objednat za vyloženě nízkou cenu nemá moc smysl některé věci vyrábět. Jas žárovek, halogenů, stmívatelných úsporek, výkon topných spirál a jiných tepelných spotřebičů, otáčky motorů a pod. A pokud jde o zapojení: Ten triakový regulátor existuje jako.


Regulátor otáček a výkonu pracuje na principu celovlného řízení. Balení obsahuje schema zapojení. TRnajdete ve fotogalerii produktu.

Obvod lze použít pro regulaci výkonu. Při regulaci výkonu triakem nedochází k regulaci výstupního napětí způsobem, jakým tomu je například u variaku. Nedochází zde k transformaci napětí, ale k „osekávání“ sinusové vlny.


Z toho důvodu je triak nevhodný jako náhrada transformátoru pro laboratorní zdroje či jiné přístroje. Fázová triaková regulace. Vhodné i pro indukční zátěže, regulaci motorků, osvětlení, topení. Nelze regulovat zářivky, úsporné žárovky, jednofázové asynchronní motory s kondenzátorem.


Dnes som celý deň hľadal schémy na triakový regulátor výkonu s ovladaním 0-10V. Ale nič som nenašiel také čo potrebujem.

Ako dajú sa kúpiť hotové regulátory, ale nevedia čo za to pýtať. Prv som ho robil v škole na praxi podľa školského návrhu. Ale keď som na to doma zapojil vysávač tak Triak mal cca 130stupňov. Tak som si zrobil nový návrh pre osadenie väčšieho chladiča vrámci možnosťí v krabičke.


Léčebný přístroj - Jednoduchý léčebný přístroj podle izraelského patentu. Mobilní signalizace alarmu - Zařízení umožňující využítí mobilu pro oznámení aktivace poplachu běžných alarmů. Je však možné jej použít k nastavení výkonu libovolného síťového spotřebiče (žárovky, vrtačky, motoru) v plném rozsahu (0-1). Jednoduchá triaková regulace výkonu integrovaná do prostoru původního vypínače prodlužovacího přívodu.


Lze tedy řídit vyšší frekvence i výkony. Triakový regulátor výkonu pro topnou spirálu. Triaky je vhodné použít při řízení nižších frekvencí (síť Hz) a nižších výkonů (řádově stovky až tisíce wattů). Tuhle věc jsem potřeboval k mému druhému VTTC, pro regulaci výkonu MOTů.


Dost mi vadil proudový náraz a tlumivky jsem používat nechtěl. Triak propouští napětí až od cca 1V, do 2V. S malou žárovkou jde napětí. Nene nemáš pravdu, chceš poradit , tak bys mohl napsat vše, a ne aby to z tebe lezlo jak z chlupaté deky.


Odpor Rz je spotrebič zapojený do série s regulátorom. Zapojenie funguje dobre až nato, že ruší rádio na stredných a dlhých vlnách, čo sa nedá úplne odrušiť.

Samozrejme, triak treba umiestniť na dostatočne veľký chladič (podľa výkonu ). Rezistory je dobré použiť na väčší výkon, napríklad 1W. Ak máte elektrocentrálu a na brúske nemáte plynulý rozbeh, brúska alebo iné ručné náradie vám vyhadzuje istič, môžete použiť tento regulátor. Buď pomalým zvyšovaným otáčok, alebo znížením výkonu náradia pomocou regulátora. To znamená že zvládne krátkodobo až kW max min. Se stávajícím chladícím křidélkem je možné regulátor používat ke spotřebičům do příkonu 600W.


Jedná se o katalogové zapojení triakového regulátoru umožňující řídit výkony zdrojů světla, tepelných spotřebičů, otáčky motorů atd. Tento regulátor má 40A triak. Při použití stávajícího chladiče lze regulátor použít ke spotřebičům s příkonem do 600W.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky