pondělí 30. září 2019

Odpar vody z jezírka

Stačí se dozvědět od sousedů, že zde panovaly tropy a obava z prasklé folie a následnému úniku vody z jezírka je zažehnána. Když je ale zataženo a na týden se ochladí a voda se ztrácí ve stejném množství, tak to bohužel odpar nebude a budete si muset dát práci a poškození najít a opravit. Nejednoduší je na trhlinu. A co všechno na to může mít vliv.


Odstranění fosfátů, těžkých kovů a dusičnanů z vody. Vyšší obsah fosfátů ve vodě způsobuje rychlé bujení řas a sinic.

Fosfáty se do vody jezírka dostávají z krmiva, tlením rostlin, výměšky ryb atd. Co všechno způsobuje, že se voda z jezírka ztrácí? V první řada jde o přirozený odpar , který je zvláště citelný v horkých letních dnech. Pokud vysoké teploty přetrvávají delší dobu, může být pokles hladiny opravdu citelný. Pokud zůstaneme u počasí, tak i silnější vítr může odvát spoustu vody pryč z jezírka.


Ad1) můžete se pohybovat na hodnotě mezi až 5cm vody. COV ( z domacnosti) v letnich mesicich s nejakou rezervou a dopoctem spadu vody ve vasi lokalite. STAVBA PASIVNIHO DOMU od A - Z II.


Kalkulačka na odpar z vodní hladiny - Diskuze.

Potůček či vodopád zvyšuje estetiku jezírka a okysličuje vodu, ale má i svá negativa. Ohřívá totiž vodu a hlavně zvyšuje celkový odpar vody z jezírka. Proto by měl být potůček co nejkratší, ale přesto si udržet svou estetickou funkci. Pokud máte kvalitní a levný zdroj na dopuštění vody , tak se meze nekladou. Dbejte na to, aby mokřiny a mělká voda tvořily asi tři čtvrtiny z celkové plochy jezírka.


Zóna hluboké vody má mít alespoň cm. Na dno nasypte písek, pak co nejrovněji natáhněte fólii přes jámu. Pomalu napouštějte vodou a upravujte. Po naplnění jezírka vodou počkáme několik dní, až se fólie definitivně usadí.


Snížení odběru vody z podzemního zdroje může vést k mírnému zvýšení hladiny podzemní vody v okolí čerpací studny, a tím i většímu množství vody pro vegetaci v jejím okolí. Většina vody tímto způsobem uspořené ale nakonec pomalu projde přirozenou cestou podzemních vod opět do vodoteče. Potůček a vodopád má dvě pozitiva – zvyšuje estetický dojem z jezírka a okysličuje vodu v zahradním jezírku. Ohřívá vodu a zvyšuje celkový odpar vody z jezírka. Proto doporučujeme udělat potůček co nejkratší, ale přesto udržet estetickou funkci.


Je to při teplotách na podzim - venku cca stupňů, ale pod zastřešením při slunci i 35. Ráno je zastřešení samozřejmě orosené. Dopouštění nevhodné vody do jezírka Při doplňování vody z nevhodných zdrojů (studna, vrt, řeka či rybník) musíme pravidelně kontrolovat parametry těchto vod včetně pH. Opticky čistá voda ještě neznamená kvalitní.


Vždy nejlepší je upravená voda z vodovodního řádu.

Za čerpání vody bez povolení může fyzická osoba dostat pokutu až tisíc korun. Jestliže podnikáte nebo jste právnickou osobu, je horní hranice pokuty dokonce milionů korun. Draho může přijít i odběr povrchové vody nad míru stanovenou v povolení. Jezírka Banat - Vše pro zahradní jezírka a KOI.


Největší speciálka v ČR a SR, široký výběr.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky