úterý 10. září 2019

Topný faktor tepelného čerpadla vzorec

Topný faktor COP - účinnost tepelného čerpadla. Základním parametrem tepelných čerpadel je topný faktor (COP – Coefficient of Performance). Toto bezrozměrové číslo vypovídá o „účinnosti“ tepelného čerpadla. Jedná se o teoretický poměr mezi vyrobeným teplem a spotřebovanou elektrickou energií.


Je topný faktor tepelného čerpadla (COP) důležitý? Každý budoucí uživatel tepelného čerpadla se žene hlavně vysokým COP, obvykle vůbec nebere v úvahu ostatní faktory, které výrazným způsobem ovlivňují tzv.

Protože jsou tepelná čerpadla mnohem účinnější než ostatní typy vytápění, je přehlednější používat při jejich porovnávání tzv. Ten je ukazatelem účinnosti tepelného čerpadla. Jednoduše řečeno, je to poměr mezi získanou tepelnou energií a spotřebovanou energií tepelným. Pokud má jedno tepelné čerpadlo při stejných podmínkách topný faktor a druhé znamená to, že druhé spotřebuje pro svůj provoz o více elektrické energie než první a tudíž jeho provoz je podstatně dražší.


Proč tepelné čerpadlo, jaké, na kolik přijde a proč si ho pořídit právě od Regulus? Princip tepelného čerpadla je sice znám více než sto let, ale většího rozmachu u nás zaznamenává až v posledních zhruba deseti letech. Hranicemi hodnocení je samotná funkční jednotka tepelného čerpadla.


Základním sledovaným parametrem byl sezónní topný faktor SPF popisující účinnost systému tepelného čerpadla v reálných podmínkách během jednoho roku.

V takovém případě se SPF stanoví jako poměr tepelné energie vyrobené tepelným čerpadlem a elektrokotlem na jedné straně a odpovídající spotřeby elektrické energie na straně druhé. Výkon tepelného čerpadla je v tomto případě nižší. Pro ekonomiku provozu je zapotřebí znát provozní topný faktor. V praxi to může dopadnout tak, že tepelné čerpadlo s topným faktorem má provozní topný faktor 2. Jednoducho povedané, je to pomer medzi získanou tepelnou energiou a spotrebovanou energiou tepelným čerpadlom. Označuje sa skratkou COP a platí, že čím je hodnota COP vyššia, tým je výroba tepla efektívnejšia a cenovo výhodnejšia.


S problematikou proměnného výkonu tepelného čerpadla souvisí další veličina, která je přímo závislá na poměru výkonu ku příkonu a která nám hodně napoví o efektivitě topení tepelným čerpadlem a tou je topný faktor neboli COP. Tento poměr je nazýván topným faktorem K. Velmi často se pro jeho označení používá zkratka COP (Coefficient of Performance). V průběhu roku se provozní podmínky mění a tím se mění i topný faktor.


Skutečný celoroční průměrný topný faktor lze zjistit měřením dodané a odebrané energie. Podává informaci o efektivitě tepelného čerpadla. Vzhledem k tomu, ţe při vyšších výstupních teplotách topný faktor klesá, je vhodné při instalaci tepelného čerpadla pouţít nízkoteplotní vytápění. Mezi nízkoteplotní vytápění lze zařadit systém podlahového topení, kde se teplota vody pohybuje okolo °C.


Tepelné čerpadlo je zajímavou možností jak vytápět svůj rodinný dům. Jako každé zařízení i ono má své výhody a nevýhody. Každý argument pro či proti tepelnému čerpadlu je nutné taktéž posuzovat z osobního hlediska požadavků a finančních možností investora.

Petr Lachnit, odborník s praxí na návrhy, montáže a servis. Co je topný faktor COP? Dává nám informaci, jak efektivní je při uvedených podmínkách (vnější okolního prostředí, teplota topné vody) výroba tepla. Jde o číselnou hodnotu vyjadřující podíl získaného tepla a energie vložené na pohon tepelného čerpadla.


Vysvětlení záhady 1 účinnosti tepelného čerpadla. Konstrukce a funkce Solární tepelná energie spočívá v transformaci. TF znamená, že tepelné čerpadlo „přečerpá” třikrát více tepla, než kolik spotřebuje elektrické energie.


Je to poměr dodaného tepla a odebrané elektrické energie. Mnoho firem uvádí topný faktor samotné venkovní jednotky. V souvislosti s tímto procesem lze při výběru tepelného čerpadla narazit na pojem „ topný faktor “, který vlastně prezentuje účinnost tohoto zařízení. Jde o poměr mezi vyprodukovaným teplem a spotřebovanou energií uvnitř vaší nemovitosti.


Dosahovať topný faktor pri 7°C a výstupnej teplote vykurovacej vody 35°C je rozdiel ako dosahovať ten istý topný faktor pri -2°C a tej istej teplote výstupnej vody. Pri výbere správneho výkonu tepelného čerpadla je dôležité vedieť tepelné straty budovy, nie je vhodné tepelné čerpadlo predimenzovať, alebo naopak poddimenzovať. Měření teplotní závislosti topného faktoru tepelného čerpadla vzduch-voda horký plyn zkapalní a předá teplo chladnější topné vodě.


Zkapalněný plyn je opět veden do TEV a celý cyklus se opakuje. To je v podstatě jedno jestli použijete 4x2m dmm nebo 2x4m dmm. Dejte na doporučení dodavatele tepelného čerpadla. On pak musí ručit za to, že to bude fungovat. Před pořízením tepelného čerpadla je třeba také brát ohled na to, zda bude čerpadlo předehřívat teplou užitkovou vodu či ohřívat vodu v bazénu.


Tepelná ztráta a výkon tepelných čerpadel.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky