čtvrtek 13. února 2020

Revize plynového kotle v domácnosti

Povinnou provozní revizi plynového kotle musí provádět aspoň jednou za tři roky firmy a právnické osoby, které tento zdroj tepla využívají. Tato kontrola účinnosti kotle vám dokáže během celé topné sezóny ušetřit nemalé peníze. S revizí plynového kotle úzce souvisí také revize komínu.


Již několik let je v platnosti nařízení, které ukládá všem majitelům kotlů, bez ohledu na druh použitého paliva, provádět pravidelné revize komínů. Ačkoliv je riziko vzniku požáru ze zplodin v případě plynového kotle minimální, zákon hovoří jasně.

Kolik stojí povinnosti u plynového kotle ? Cena servisní prohlídky je zpoplatněna v průměru od 3do 8Kč. Pokud bychom měli mít z něčeho v domácnosti skutečný respekt, pak by to měl být stoprocentně plynový kotel. Na rozdíl od provozní revize plynových kotlů není povinnost provádět servisní prohlídku stanovena zákonnou vyhláškou.


Přesto všechno je však v zájmu majitele kotle , aby na pravidelný servis plynového zařízení dbal. Jaký je rozdíl mezi revizí a servisem kotle ? Starší typy kotlů, bývají zpravidla levnější, protože není třeba provádět měření analyzátorem. Pokud jste provozovatel plynového zařízení (sem spadají i domácnosti používající plynový kotel), pak jste povinni dle vyhlášky č.

Kontrolu je možné provést tzv. Výsledkem revize plynu je revizní zpráva, kterou musí majitel plynového zařízení uchovávat. V domácnostech topíme především během pozdního podzimu a během zimy. I nyní, začátkem jara, se neobejdeme bez příležitostného zatopení, protože jarní rána a večery nepatří zrovna k těm nejteplejším.


Revize plynových kotlů – kdy je nutná? Samozřejmě ať už topíte elektřinou nebo plynem, musíte mít váš kotel zcela v pořádku. Nezbytnou podmínkou bezpečného užívání plynového kotle je pravidelná servisní prohlídka. I když ze zákona pro běžné domácnosti revize povinná není, ušetříte si odbornou prohlídkou spoustu nepříjemností, které vás mohou vyjít i na desítky tísíc korun. Během ní certifikovaný technik zjišťuje, zda rozvody plynu a připojená zařízení splňují nároky na těsnost.


Domácnosti tuto povinnost nemají. I přesto se ale doporučuje kotel pravidelně kontrolovat, a to jednou za rok. Taková revize spočívá především v seřízení kotle a jeho vyčištění. Mezi takové plynové zařízení řadíme domovní rozvody, které vedou od HUP až po jednotlivé plynoměry, dále pak plynové spotřebiče (např. kotle ) nebo plynové. Tuto revizi zajistí dodavatelská organizace a zpravidla bývá součástí dodávky plynového zařízení.


V roce provedení provozní revize plynového zařízení se kontrola plynového zařízení neprovádí. Kdo by měl platit revizi plynového kotle ? Má to být nějak ošetřeno ve smlouvě či se k tomu vztahuje nějaký zákon, zákoník atd.

Je revize a následný servis brán jako drobná oprava v bytě? Stejný dotaz ohledně vodoměrů. Bez této revize nepřipojí plynárny odběratele k odběru plynu. Výchozí revizi plynového kotle provádí revizní technik s osvědčením pro vyhrazená plynová zařízení.


Provozní revize plynových kotlů Jihlava. Používáte ve své domácnosti plynový kotel pro ohřev vody? Pak byste neměli zapomínat nejen na revize a servis plynových kotlů, ale také komínů.


Spousta uživatelů kotlů na plyn žije v domnění, že kontrola a revize spalinových cest se týkají jen těch, kteří používají kotle na tuhá paliva. Téměř v každé domácnosti se nachází nějaký plynový spotřebič – kotel, sporák (varná deska), karma nebo ohřívač. Zapojení plynového sporáku Přirovnání “dobrý sluha, ale špatný pán” se běžně používá v souvislosti s ohněm.


Povinnost pravidelné revize kotle vám ukládá zákon, protože jako provozovatel plynového zařízení jste zodpovědní za způsobené škody během provozu spotřebiče. Minimálně jednou za rok si objednejte revizi plynového kotle (požadují to i pojišťovny v případě plnění pojistné události) a zkontroluje i těsnost spojů plynovodu a připojených zařízení. Povinnost provádět servisní prohlídky plynových kotlů a jejich četnost není stanovena žádným předpisem. Povinnost vyplývá z obecného ustanovení v energetickém zákoně o povinnosti provozovatele plynového zařízení udržovat jej v řádném technickém a provozuschopném stavu.


SVJ nám oznámilo, že bude provedena revize plynového zařízení v bytě vlastníka na náklady SVJ. Dostavil se technik a dal nám k podpisu – PŘEDÁVACÍ PROTOKOL PLYNOVÝCH ZAŘÍZENÍ, následně provedl kontrolu uzávěrů u plynového spotřebiče a kontrolu plynoměru. Ideálním časem na servisní prohlídku plynového kotle je konec letních prázdnin.


Topení v tu dobu nepotřebujeme a snad ještě chvíli potřebovat nebudeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky