pondělí 23. prosince 2019

Rekuperace nilan zkušenosti

Pasivní rekuperace se odpadním vzduchem přes stěny výměníku ohřívá vzduch přívodní bez dodání další energie do tohoto procesu. Je to samovolné, jako když teče voda z kopce. Bohužel je to velmi zavádějící údaj. Pamatuji si svou situaci několik let zpět kdy jsem zoufale lovil informace a Airforum pomohlo.


Snad mé informace pomohou jiným. Zkušenosti jiných v tomto vláknu vítány. Nejvhodnější rekuperační jednotka posts 21. SACH a rekuperační jednotky NILAN. Nilan pro Českou a Slovenskou.


Neměl jsem do té doby se stavěním domu žádné zkušenosti , ani v rodině nikdo. Nestačil by ti nilan CT 1? Je to velmi tichá, účinná rekuperační jednotka. Pokud bych vetral stejne mnozstvi vzduchu v mrazech okny, tak dosahnu stejne vlhkosti jako s rekuperaci. Rekuperace urcite vzduch nevysusuje tak jako napr klimatizace. Pokud mate rad vlhky vzduch a smradecek, tak nevetrejte vubec a opet je jedno, zda okny nebo vypnete vzt.


Bydlíme už rok a půl, takže máme zkušenosti ze všech ročních období včetně zimy. Spokojeni jsme docela hodně. Nikdy nemáme vydýcháno, je to komfortní. Už jen proto bych do rekuperace šel znovu, i když je investice do ní prakticky nenávratná.


Ta odebere část energie, kterou pasivní rekuperace odebrat zvládne. Poté vzduch putuje do části s aktivní rekuperací, tam je zbytek energie doždímán. V případě venkovních teplot okolo 0°C a méně je v jednotce instalován by- pass, který zajistí přívod venkovního vzduchu přímo do aktivní části rekuperace. Navštivte nás ve vzorovém pasivním domě v Plzni.


Takze zkusenosti zavisi i na tom, co za typ jednotky mate. To, co nám rekuperace stále přivádí, je normální čerstvý vzduch Filtr ho jen zbaví prachu, jinak se s ním nic neděje. A tenhle čerstvý vzduch máme v zimě v dávce, kterou si nikdo normálním větráním okny nedopřeje, protože nikdo nevětrá tak často.


V cirkulačním režimu proběhne provětrání domu 1x za hodinu vždy. Jednotku máme nainstalovanou v obýváku s kuchyňským koutem o celkové ploše zhruba m 2. Aby ses ho zbavil, je nutné počkat, až venku bude zase ok a pak naplno vyvětrat okny. VP dokaze pri 330mvzduchu z rekuperace ohrivat jak TUV,tak i zajistit ohrev podlahoveho vytapeni ? Přiváděný vzduch v rekuperační jednotce přebírá teplo z odváděného vzduchu, a tak minimalizuje tepelné ztráty. Vzduchotěsný pasivní dům je permanentně příjemně větrán, ale díky rekuperaci větráním téměř neuniká teplo.


W napojený na radiátory od 8. Dobrý den, jsem zcela čerstvým majitelem aktivní rekuperace NILAN VPL15K. Dýchání Vy a vaše děti dýcháte téměř jako v lese. Zapf Daigfuss Mezinárodně uznávaná certifikace pasivního domu je skutečné ověření všech parametrů pasivního domu Passivhausinstitutem v Darmstadtu (PHI). To je podle mě ta reklama nejhrubšího zrna. Ale není sám, jsou ti další renomované značky, které mají letitý vývoj např.


Drexel-Weiss nebo Nibe. Jenomže přijde reklama a postaví vývoj a zkušenosti na hlavu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky