pondělí 23. prosince 2019

Teplota vypařování vody

Kapalina při vypařování odebírá teplo z okolí. Podle kinetické teorie se z kapaliny vypařují ty molekuly , jejichž energie je dostatečná k překonání kohezních sil , a jejichž pohyb směřuje k volnému povrchu kapaliny, takže projdou povrchovou. Vypařování probíhá při každé teplotě i za mrazu. Změny teploty při vypařování kapalin Dumy.


Video zachycuje, jak rychle se vypařují různé kapaliny, a zda se při tomto ději mění jejich teplota.

Temp jsme měřili změnu teploty při vypařování vody a ethanolu (lihu) - rozdíl je v grafu vidět na první pohled. Objem všech látek při ohřívání roste. U vody také, s výjimkou od 0°C do 99°C - objem vody klesá. Proto je v zimě: - u dna teplejší voda s teplotou 99°C - u hladiny je studenější voda a led (rybník nepromrzne ke dnu).


Díky tomu jevu vznikl život (doby mrazů přežijí mikroorganismy ve vodě). Měrné skupenské teplo výparné je třeba určit ke každé teplotě zvlášť ( vypařování může probíhat za libovolné teploty), zatímco měrné skupenské teplo varu se určuje k teplotě varu (jedná se tedy o měrné skupenské teplo výparné při teplotě varu). Příkladem může být kondenzace vody.


Molekula vody je složena ze dvou atomů vodíku a jednoho atomu kyslíku.

Vodní molekuly se volně pohybují ve vzduchu a občas dochází k jejich srážkám. Ke shromažďování povrchové vody slouží vodárenská nádrž , v níž se nachází odběrová věž s několika odběrovými šachtami v různých hloubkách. Odebírá se podle příkazu z úpravny vody , která bývá v blízkosti přehrady.


Vhodná teplota pro odběr je méně než °C. Závisí teplota varu vody na vnějším tlaku? Proměny vody a koloběh vody v přírodě Co se děje s vodou? Ke kterým obrázkům patří věty dole? Když se změní teplota , změní se i podoba vody.


Napiš þíslo obrázku do mraků k větám. V zimě se voda v rybníku promění v led. Oblečení na sluníčku uschne, protože se voda vypaří. Co mají společného stromy, zasakovací povrchy a teplota ve městě?


Jak efektivně ochlazovat města v letním horku skoro zadarmo? Pomocí vypařování vody. Městská zeleň funguje jako bezhlučná klimatizační jednotka s automatickou regulací a bezplatným provozem na solární pohon.


Jediné co potřebuje je dostatek vody. Data byla pro potřeby grafu převzata z webu The Engineering ToolBox.

Když kapalinu ochlazujeme, mění se v pevnou látku téže teploty. Při dosažení teploty tuhnutí se začnou v kapalině vytvářet krystalizační jádra, ke kterým se připojují další molekuly vody a vytváří tak pevnou krystalickou mřížku. Teplota tuhnutí je rovna teplotě tání.


Brýdové páry z předchozích stupňů vždy zkondenzují ve výměníku následující odparky. Průměrná úspora energie (topné páry a chladící vody ) je uvedena v tab. Vzhledem k velkému měrnému skupenskému teplu vypařování vody tvoří vypařování za běžných podmínek až tepelných ztrát z organismu.


Při respiraci je vydechovaný vzduch téměř zcela nasycen vodní parou, jejíž parciální tlak dosahuje za. K vypařování vody dochází při respiraci a evaporaci.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky