čtvrtek 11. října 2018

Druhy teplomerov

Druhy teplomerov

Zaujímajú vás, aké sú rôzne druhy teplomerov ? Aký je rozdiel medzi kvapalinovým a bimetalovým teplomerom? Na čo poslúži infračervený teplomer? A kedy je lepšie použiť teplotnú sondu? V súčasnej dobe sa dá zaobstarať niekoľko druhov teplomerov.


Odlišujú sa nielen podľa presnosti merania, ale tiež podľa spôsobu použitia a rýchlosti merania. Na meranie telesnej teploty je v súčasnej dobe možné v obchodoch dostať viacero druhov teplomerov. Druhy teplomerov a ich použitie. Najbežnejším je klasický lekársky ortuťový teplomer, ktorý je aj cenovo najprístupnejší. Tieto druhy teplomerov sú obľúbené najmä pri mamičkách s malými deťmi.


Spôsob merania Každému môže vyhovovať iný spôsob merania. Kým niekto preferuje klasické meranie pod pazuchou, iný zas dáva prednosť meraniu v ústach či úplnému, bezdotykovému meraniu. O spôsobe merania teploty možno povedať, že do veľkej.


Druhy teplomerov

Dospelý človek bez problémov zvládne meranie v podpazuší alebo ústach, takmer kedykoľvek. No aj toto môže byť pri nočnom kontrolnom meraní zbytočnou obtiažou. Práve preto sme do recenzií teplomerov vybrali overené a kvalitné bezdotykové teplomery, ktoré meranie teploty v mnohých prípadoch značne uľahčujú. Pri výbere teplomera je nutné, aby ste si zvážili odkiaľ chcete merať teplotu. Aj podľa miesta merania sa delia jednotlivé druhy teplomerov a tiež ich spôsob merania je odlišný.


Ortuť v kapiláre skleneného teplomera sa, vplyvom teploty, rozpína a stúpa po stupnici Aj keď bol v minulosti veľmi obľúbený, dnes sa jeho použitie už neodporúča. Pomohol vám náš test teplomerov ? Ak áno, úprimne nás poteší akákoľvek spätná väzba, recenzia, skúsenosť či hodnotenie vami zakúpeného produktu, dole v komentároch na tejto stránke. Pomôžte aj ostatným vybrať najlepší teplomer na meranie telesnej teploty na trhu a povedzte nám svojho víťaza. Aké druhy teplomerov poznáme, a ako fungujú?


Druhy teplomerov

Ako bola vytvorená Celziova stupnica? Aké sú zásady správneho merania teploty? Unsubscribe from Ako a prečo? Teplomer je zariadenie slúžiace na meranie telesnej teploty.


Tradičný princíp teplomeru je založený na telesnej rozťažnosti jednotlivých látok, kedy je objem mernej látky závislý na jej teplote. Na trhu dnes nájdete rôzne druhy teplomerov. Od predminulého roka pre ľudí a životné prostredie zakázanú ortuťovú klasiku najviac pripomínajú sklené teplomery. Majú kvapalnú kovovú náplň s obsahom gália, alebo sú naplnené liehom.


Druhy teplomerov

Pred novým meraním sa však veľmi ťažko striasajú na nízke hodnoty. Napríklad teplota nad bodom varu ortute (3°C) až do. Meranie teploty a druhy teplomerov Zmenou teploty látok dochádza k zmene ich fyzikálnych vlastností mení sa: - skupenstvo (tuhé, kvapalné, plynné) - ich dĺžka alebo objem - magnetické a iné vlastnosti - alebo vzniká pri styku dvoch látok termoelektrické napätie. U lekárskych ortuťových teplomerov (až °C) je kapilára na nádobke s ortuťou zúžená, takže sa v tomto mieste pri poklese teploty ortuťový stĺpec pretrhne a teplomer tak stále ukazuje maximálnu nameranú teplotu (pred ďalším použitím sa musí „preklepať“).


Bimetalový teplomer je teplomer, ktorý na meranie teploty využíva bimetalový (dvojkovový) pásik zložený z dvoch kovov s rôznymi činiteľmi teplotnej rozťažnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky