pátek 26. října 2018

Jak poznat vadnou expanzní nádobu

Dnes se podíváme, jak takové objemy vyrovnává v otopné soustavě expanzní nádoba. Prohlédnout fotogalerii fotografií Například pro získání dotace na kotel s ručním přikládáním v rámci kotlíkových dotací je podmínka instalovat s novým kotlem i akumulační nádobu , jejíž objem se běžně pohybuje okolo 8a více litrů! Jak to poznat a proč byste neměli s opravou otálet? Ta sama o sobě ale ještě nemusí znamenat vadné hlavové těsnění. Vadné víčko nádobky - nedrží tlak - to je ten lepší případ.


Ve víčku expanzní nádoby chlazení je přetlakový ventil. Get without the ads. The interactive transcript could not be loaded. Rating is available when the video has been rented.


This feature is not available right now. Podlahového topení, radiátorů, stěnového topení i. Expanzní nádoba je dnes nutná součást každé vodní otopné soustavy. Myslím, že příčinou je expanzní nádoba. Mohu ji doplnit pumpičkou obyčejným vzduchem ? Jakým mám popřípadě zvolit postup ? Je možné nádobu snadno přelakovat, tak, že bych mohla porušit membránu ? Po 10ti letech bez problémů se nám začal bez zjevné příčiny zvyšovat tlak v topení. Topenář nám při montáži a seřízení napsal na expanzní nádobu : tlak baru - udržujte!


Což šlo roky bez problémů. V lednu bez důvodu -topí se pořád zhruba stejně- tlak začal stoupat až ke barům, což jsme řešili upuštěním vody a tlak se srovnal. Běžné domácí vodárny jsou vybaveny nádobou, která se stará o udržení tlaku v domovním rozvodu vody. Když vám nehřeje topení nebo hřeje jen polovina topení, je potřeba ho odvzdušnit. Stačí povolit šroubek na konci a počkat, až začne kapat voda.


Současně je dobré vyměnit motorový olej, neboť i ten je degradován chladicí kapalinou. Při údržbě nechte zkontrolovat expanzní nádobu. V malých závěsných kotlech bývají hodně malé expanzní nádoby, obvykle 5–litrů. Uvnitř je gumový měch, který je podle pokynů výrobce kotle potřeba občas natlakovat – podobně jako třeba u domácích vodáren (). Pro každý topný systém je třeba správně navrhnout expanzní nádobu.


Pokud se to dlouho opomíjí, nedochází k. Menší objem může mít vliv na problémy s tlakem i zavzdušňováním a následně na funkci některých okruhů, protože v podlahovém topení je poměrně dost vody. Malé expanzní nádoby jsou náchylnější ke změnám tlaku a pak se nám může voda dokonce vytratit z topného systému a kotel hlásí poruchu z důvodu úniku vody. Pro dobrou činnost celého systému ústředního topení je třeba periodicky vypustit a propláchnout napájecí a expanzní nádobu.


Odstraní se tím kal a rez, které by mohly poškodit pumpu nebo způsobovat studená místa na radiátorech. Propláchnutí je také třeba, pokud musíme příliš často odvzdušňovat radiátory. Zadání Dobrý den, Koupili jsme starší dům a nepozdává se nám dimenzování expanzní nádoby a celkové zapojení soustavy a bezpečnostních prvků. Topíme plynovým turbokotlem, alternativně kotlem na dřevoplyn.


Tlak v soustavě při topení cca C dosahuje bar, exp. Prosím o návštěvu a kontrolu. Stejně tak v expanzní nádobce nemají co dělat stopy prozrazující průnik oleje do chladicí kapaliny. Obojí ukazuje na poškozené těsnění pod hlavou či samotné hlavy motoru. Většinou na tento problém motoristy upozorní přehřívání pohonné jednotky, i když chlazení funguje, jak má.


Někdy lze tento problém odhalit i. Peťan: Jako tlakovou nádobu myslíte expanzní nádobu ? Na vrchní straně nádoby je ventilek,přes který nádobu natlakujete (kompresorem,hustilkou) na jednu atmosféru. Potom jak radili výše,dopustíte vodu na tlak cca atm a odvzdušníte radiátory. Tím klesne tlak v soustavě.


Znovu zkontrolujte a ponechejte v soustavě. Nejlepší je však připojení na sání čerpadla, co nejblíže zdroji tepla vzhledem k nejlepším tlakovým poměrům v otopné soustavě. Automechanik radí i další kontrolu: „Když vůz nastartujete, požádejte kamaráda, aby sešlápnul pedál plynu a opatrně sledujte, co se děje v expanzní nádobce chladiče - bublání značí problém.


Prasklé těsnění pod hlavou či hlava.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky